Dan državnosti Srbije: Bingulac položio vijenac na spomenik Karađorđu u Podgorici

On je podsjetio da se Dan državnosti Srbije slavi u spomen na 15. februar 1804. godine kada je u Orašcu podignut Prvi srpski ustanak

0 komentar(a)
Podgorica, Foto: Vesko Belojević
14.02.2014. 15:57h

Ambasador Srbije u Crnoj Gori Zoran Bingulac položio je povodom Dana državnosti Srbije vijenac na spomenik Karađorđu u Podgorici.

On je istakao da vođa Prvog srpskog ustanka predstavlja ponos i putokaz.

Bingulac je podsjetio da se Dan državnosti Srbije slavi u spomen na 15. februar 1804. godine kada je na zboru u Orašcu podignut Prvi srpski ustanak i na dan kada je u Kragujevcu 1835. godine donesen prvi Ustav Srbije.

"Drago mi je što odajemo počast Karađorđu i u Crnoj Gori u kojoj se nalaze najdublji korijeni velikih svjetovnih i duhovnih vladara, koji za srpski narod predstavljaju ponos i putokaz", kazao je on.

Ambasador Bingulac večeras će, povodom Dana državnosti Srbije, organizovati svečani prijem.

U organizaciji ambasade Srbije u Crnoj Gori se, od 10. do 15. februara, realizuje manifestacija "Dani srpske kulture".

Manifestaciju se realizuje u Podgorici, Herceg Novom, Tivtu i Kotoru, a obuhvata niz programa, počev od izložbi, preko pozorišnih predstava, sve do književnih večeri i predavanja o značajnim djelima i ličnostima srpske kulture.

Predsjednik Vlade Milo Đukanović čestitao Dan državnosti Republike Srbije

Predsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović uputio je čestitku predsjedniku Vlade Republike Srbije Ivici Dačiću, povodom 15. februara - Dana državnosti Republike Srbije.

"Crna Gora i Srbija, u duhu tradicionalno dobrih i prijateljskih odnosa, razvijaju dinamičnu i sadržajnu bilateralnu saradnju, kao i intenzivan i svestran politički dijalog, a evropska integracija i komunikacija u regionalnim okvirima, ostaju naše čvrste zajedničke odrednice" - navodi se u čestitki.

Premijer Đukanović je izrazio uvjerenje da je pred nama vrijeme prosperitetne saradnje, realizacije zajedničkih projekata i valorizacije brojnih ekonomskih i svih drugih potencijala.

Vujanović čestitao Nikoliću

Crnogorski predsjednik Filip Vujanović čestitao je predsjedniku Srbije Tomislavu Nikoliću i građanima Dan državnosti.

"Bliski i prijateljski odnosi Crne Gore i Srbije tokom istorije i u vremenu sadašnjem obavezuju nas na jednako takvu budućnost u interesu naših građana, naših ekonomija i dobre poruke iz našeg regiona, u kojem Crna Gora i Srbija trebaju da budu primjer najsrdačnijeg i trajnog partnerstva", kaže se u čestitki Vujanovića.

Dan državnosti Srbije slavi u spomen na 15. februar 1804. godine kada je na zboru u Orašcu podignut Prvi srpski ustanak i u Kragujevcu 1835. godine donijet prvi Ustav Srbije.