"Neutralnost": Kongresmeni bi da gurnu Crnu Goru u hladni rat protiv Rusije

Oni tvrde da je većina kongresmena preko lobističkih kuća vezana za interese političkih elita na vlasti u državama koje se u pismu pominju

105 komentar(a)
NATO, Foto: Shutterstock
12.02.2014. 12:18h

NVO Pokret za neutralnost Crne Gore je imala uvid u originalno pismo, na engleskom jeziku, koje je grupa od 40 američkih kongresmena uputila državnom sekretaru SAD Džonu Keriju povodom politike proširenja na narednom NATO samitu u Velsu iz koga su zaključili da se radi o stavu svega 7,5 odsto ukupnog broja političkih predstavnika u američkom Kongresu.

"Samim tim, zbog tako male baze podrške, jasno je da će ovo pismo imati minimalan uticaj na centre spoljnopolitičkog odlučivanja u američkoj izvršnoj vlasti", saopšteno je iz pokreta za neutralnu Crnu Goru.

Oni tvrde da je većina kongresmena, potpisnika tog pisma, preko lobističkih kuća vezana za interese političkih elita na vlasti u državama koje se u pismu pominju te da to nijesu uradili zbog interesa građana, več iz svojih finansijskih interesa.

Grupa od 40 američkih kongresmena traži da Crna Gora postane članica NATO-a >>>

"Podsjećamo crnogorske građane da se već godinama iz državnog budžeta odlukama vlade Crne Gore izdvajaju stotine hiljada eura za ovakve i slične besmislene simboličke poteze, koji, sem propagandnog, nemaju nikakav značaj, i to u periodu u kojem se broj siromašnih u crnogorskom društvu rapidno povećava, a državna pomoć usmjerava samo na politički podobne. Zar nije bolje graditi vrtiće i bolnice u Crnoj Gori nego plaćati luksuzne ručkove i večere po Vašingtonu?", navodi se u saopštenju koje je potpisao predsjednik Upravnog odbora te organizacije, Filip Kovačević.

Sadržaj pisma, kako tvrde, ukazuje na postojanje spremnosti u određenim američkim krugovima za sukobljavanje sa Rusijom i "otpočinjanje novog hladnog rata u Evropi".

"Naime, kongresmeni pominju neke neimenovane "spoljne sile" koje rade protiv mira i stabilnosti u Evropi zbog čega se i zalažu za ubrzano proširivanje NATO sa zemljama koje mogu da budu zaštitni štit za američke interese. Time se jasno stavlja do znanja stvarni cilj širenja NATO: odbrana američkih, a ne evropskih ili crnogorskih interesa", dodaje se u saopštenju i zaključuje da iz tih razloga Crna Gora treba da bude vojno neutralna.