Opozicija optužuje Mugošu: Placevi idu kome kome on kaže

"Formalno, tako i jeste - on najprije inicira izmjene DUP-a i usvajanje opštih odluka u Skupštini, za koje većina odbornika i ne zna na šta se odnose"

10 komentar(a)
12.02.2014. 14:54h

Gradonačelnik Podgorice Miomir Mugoša lično raspolaže imovinom grada i namješta prodaju placeva, a sve ostalo je samo forma, tvrde odbornici opozicije.

Mugoša je u više navrata, kao i u slučaju bliskog prijatelja porodice Đukanović, Vladimira Ivanovića, koji gradi vilu pored državne rezidencije na Gorici, negirao umiješanost u odluke o prodaji i ustupanju gradskog građevinskog zemljišta.

Formalno, tako i jeste - on najprije inicira izmjene DUP-a i usvajanje opštih odluka u Skupštini, za koje većina odbornika i ne zna na šta se odnose. Na kraju, ako njegov potpis i stoji na odluci, pravno-formalno je sve u redu jer se protekcionizam samo može naslutiti. Tako kažu u SNP-u i PzP-u.

Ranije je objavljeno da je 2008. godine, izmjenom DUP-a Nova varoš 2, Ivanoviću omogućena gradnja vile pored vile „Gorica”, za koju se vjeruje da je namijenja premijeru Milu Đukanoviću. Konačni dokument potpisao je Mugoša, iako je formalno odluku o prodaji parcele donijela Skupština glavnog grada. Odluka koju usvaja gradski parlament sadrži samo brojeve urbanističkih parcela, površinu i u okviru kog DUP-a se nalaze.

„Ne znamo o kojim se placevima radi, jer svi odbornici ne moraju znati DUP-ove i brojeve parcela”, kaže Branka Bošnjak (PzP), napominjući kako dolaze u stuaciju da glasaju za „mačka u vreći”.

Odbornici, dodaje ona, mogu znati što je prodato takođe načelno i to iz izvještaja gradonačelnika na kraju godine, a tada je sve kasno.

Klubu SNP-a je sporna i sama procedura. „Odluka o određivanju građevinskog zemljišta koje će biti predmet raspolaganja u 2014, 2013, 2012. i tako unazad godinama, je suprotna Zakonu i Statutu glavnog grada, a direktno i Zakonu o državnoj imovini jer Skupština raspolaže imovinom, a ne gradonačelnik”, kaže šef kluba odbornika SNP-a Vladimir Vujović.

Iz PG Biroa nijesu juče odgovorili na pitanja “Vijesti” u vezi sa primjedbama odbornika opozicije..

Možemo samo načelno znati što je prodato i to iz izvještaja na kraju godine, kaže Bošnjak

Odbornici moraju imati zadnju riječ

Vujović tvrdi da je generalna odluka gradskog parlamenta o prodaji zemljišta nedovoljno materijalizovan propis “kojim se ne može pokriti prodaja ovako velikih vrijednosti”.

“Mi se zalažemo da se o svakoj konkretnoj odluci izjasni Skupština glavnog grada. Jedino tako treba shvatiti primjenu zakona i statuta jer je to jedina mogućnost da Skupština raspolaže imovinom. Sve drugo je samo forma koja obezbeđuje prvom čoveku grada da on, umjesto Skupštine raspolaže imovinom”, kaže Vujović.

Galerija