Dramatičan kontrast klasičnog i modernističkog pristupa tijelu

Četrdeset Đakometijevih djela, uključujući i čuveno “Čovjek koji hoda” rađeno u bronzi, pomiješani su sa stalnom postavkom Vile Borgeze

111 pregleda0 komentar(a)
Alberto Đakometi, Foto: Telegraph
06.02.2014. 10:49h

Izložba posvećena moći ljudskog tijela, na kojoj će biti upečatljive figure švajcarskog skulptora Alberta Đakometija, “sukobljene” sa sa korpulentnim figurama iz italijanskog baroka ili neoklasicizma, danas će biti otvorena u Rimu.

Četrdeset Đakometijevih djela, uključujući i čuveno “Čovjek koji hoda” rađeno u bronzi, pomiješani su sa stalnom postavkom Vile Borgeze u kojoj je i Berninijev “David” i Kanovina “Paulina Borgeze”.

Novinar agencije AFP ističe da je “kontrast dramatičan”. Đakometijeva djela su amblemi fragilnosti, sa kostima koje su ostale pošto je umjetnik uklonio meso i dušu, dok italijanske skulpture i danas izazivaju čuđenje zbog izvanredog opisa ljudskog tijela - napetih mišića, prstiju koji ostavljaju otiske na mekoj koži.

“Ovo nije takmičenje između statua, već prilika da vidimo koliko su različite i šta imaju zajedničko, naročito u predstavljanju ljudskog tijela”, ističe direktorica muzeja Ana Koliva. Kustos izložbe Kristijan Klem, svjetski stručnjak za Đakometija, kaže da je ovaj švajcarski umjetnik bio jedan od “rijetkih modernih vajara koji su imali duboko promišljenu vezu sa prošlošću”, naročito starim Egiptom i njihovim “stilizovanim, frontalnim, gotovo simetričnim oblicima”.