Korupcija Evropsku uniju godišnje košta 120 milijardi eura

Kada je riječ o poslovnom sektoru, firme iz EU žale se da bez političkih veza ne mogu uspješno da posluju i da zbog korupcije ostaju bez posla na tenderima

140 pregleda3 komentar(a)
korupcija, Foto: Shutterstock.com
03.02.2014. 19:50h

Korupcija pogađa svih 28 zemalja članica Evropske unije i košta njihove privrede oko 120 milijardi eura godišnje, pokazao je objavljeni prvi izvještaj Evropske komisije o korupciji.

Zemlje članice su preduzele mnoge inicijative proteklih godina, ali su rezultati neujednačeni i treba učiniti više da se iskorijeni i kazni korupcija, navedeno je u izvještaju koji je predstavila evropska komesarka Sesilija Malmstrem.

Malmstrem je u saopštenju napisala da "korupcija podriva povjerenje građanja u demokratske institucije i učinak pravde, škodi evropskoj privredi i uskraćuje državama prijeko potreban poreski prihod".

"Zemlje članice su učinile mnogo proteklih godina u borbi protiv korupcije ali ovaj izvještaj pokazuje da je to daleko od dovoljnog", izjavila je ona.

Na prisustvo korupcije najviše ukazuju građani Grčke i Italije. Kada je riječ o poslovnom sektoru, firme iz EU žale se da bez političkih veza ne mogu uspješno da posluju i da zbog korupcije ostaju bez posla na tenderima.

Komisija članicama preporučuje da u borbi sa korupcijom ojačaju mehanizme interne kontrole, unaprijede efikasnost politika za rješavanje sukoba interesa, sprovode efikasnije politike da bi umanjile rizike od korupcije na lokalnom nivou i u oblastima „sklonim“ korupciji, unaprijede efikasnost sudova i tužilaštva, štite nezavisnost i kapacitete agencija za borbu protiv korupcije.

U izvještaju se članicama EU takođe preporučuje da spriječe osptrukciju krivičnih procesa sa optužbom za korupciju, štite uzbunjivače, umanju rizike za mito iz inostranstva, preduzmu odlučne mjere da osiguraju transparentnost lobiranja.