Čemu služe mačji brkovi?

Brkovi imaju i ulogu organa osjetljivog na dodir jer se nalaze na djelu njuške bogatom živcima

512 pregleda2 komentar(a)
02.02.2014. 09:55h

Vlasnici mačaka znaju da su brkovi mačkama vrlo važni (služe im za snalaženje u prostoru, i predstavljaju indikatore mačjeg raspoloženja i zdravlja).

Brkovi imaju i ulogu organa osjetljivog na dodir jer se nalaze na djelu njuške bogatom živcima i krvnim sudovima.

Međutim, manje je poznato da im služe kao detektori vazdušnih strujanja. Recimo, kada se mačka kreće po mraku, brkovi joj pomažu u orijentaciji i izbegavanju predmeta u koje bi se inače zabijala.

Naime, svaki čvrst objekat kojem se mačka približava stvara male poremećaje u vazdušnim strujanjima koje osjetljivi mačji brkovi mogu da prepoznaju.

Zbog toga su brkovi izuzetno važni za mačkino kretanje i lov noću. Tako mačka s oštećenim brkovima može da lovi samo danju jer noću pogrešno procjenjuje skok pa joj žrtva bježi ili ugrize plen za pogrešan dio tijela, prenosi Index.hr.

Ne šišajte i ne čupajte mački brkove!

Brkovi su zapravo jako povećane krute dlake kojih mačka ima prosječno 24, po 12 sa svake strane, u četiri vodoravna reda. Mogu se pomicati naprijed (radoznalost ili upućivanje prijetnje) i natrag (odbrana i izbjegavanje dodira).

Možda nijeste znali da mačka ima "pojačane" dlake koje su takođe detektori kretanja i na obrazima, iznad očiju, na podbratku i zadnjem dijelu prednjih nogu. Postoje i rase mačaka koje nemaju brkove ili su im vrlo kratki, npr. sfinks.

Ako se nešto dogodilo brkovima vaše mačke (spalila ih je previše se približivši peći i sl.) ipak se ne morate previše brinuti jer će ispasti i narašće im novi, kao i kod ostale mačkine dlake. Čak i ako su oštećeni, nemojte nikada šišati mački brkove.

Galerija

mačka FOTO: Shutterstock