Marković zakazao sjednicu Komisije

Sjednica će biti održana u prostorijama MUP-a koji, odlukom Vlade, pruža tehničku podršku Komiisji

85 pregleda0 komentar(a)
Nikola Marković, Foto: Screenshot Tv Vijesti
30.01.2014. 17:43h

Komisija za praćenje ispitivanje istraga nerješenih napada na novinare počeće sa radom 6.februara, za kada je njen predsjednik Nikola Marković zakazao prvu sjednicu.

Sjednica će biti održana u prostorijama MUP-a koji, odlukom Vlade, pruža tehničku podršku Komiisji.

Komisija bi trebalo da se bavi propustima nadležnih organa u slučajevima prijetnji i nasilja nad novinarima, a u njoj će sjedjeti četiri novinara i šest predstavnika Tužilaštva, Uprave policije i Agencije za nacionalnu bezbjednost, kao i jedan predstavnik nevladinog sektora.

Članovi su Stojanka Radović, zamjenica vrhovnog državnog tužioca i Vesna Jovićević, viši tužilac u Podgorici, šef kriminalistike Uprave policije Milan Tomić i načelnik opšteg kriminaliteta UP Saša Rakočević.

Tomić je bio šef za krvne delikte Centra bezbjednosti Podgorica u vrijeme kada je ubijen urednik “Dana” Duško Jovanović.

Iz Agencije za nacionalnu bezbjednost članovi su Svetozar Keković i Ljiljana Ivanović.

Članovi su i Mihailo Jovović, glavni urednik Vijesti, Slavko Mandić u ime Medijskog savjeta za samoregulaciju, kao i Mila Radulović u ime Sindikata medija i Darko Ivanović, kao predstavnik NVO sektora.

Ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević saopštio je ranijeo da će nakon pravosnažnosti odluke, sva dokumenta biti proslijeđena članovima, te da će Komsija biti u obavezi da usvoji Poslovnik o radu u roku od 30 dana od pravosnažnosti.

Uzor za Komisiju, kako je kazao, vidjeli su u sličnom tijelu koje postoji u Srbiji.