Josipović odgovoran za odugovlačenje izručenja Perkovića?

"Predsjednik Hrvatske je zapravo vršio pritisak na premijera Milanovića zbog toga što u njegovm kabinetu na poslovima savjetnika za bezbjednost radi Perkovićev sin"

2 komentar(a)
Josip Perković, Foto: EPA
26.01.2014. 15:56h

Hrvatski novinar istraživač Željko Peratović optužio Iva Josipovića da je direktno odgovoran za odugovlačenje izručenja Josipa Perkovića Njemačkoj.

Peratović je, gostujući u emisiji HRT-a “Nedjeljom u 2” rekao da je predsjednik Hrvatske zapravo vršio pritisak na premijera Zorana Milanovića zbog toga što u njegovm kabinetu na poslovima savjetnika za bezbjednost radi Perkovićev sin Saša.

Smatra da mlađi Perković, koji je bio i savjetnik bivšeg predsjednika Stjepana Mesića, nikako nije smio da bude savjetnik predsjednika Josipovića.

"Naravno da Saša Perković nije odgovoran za djela svoga oca, ali njegov je otac nacionalni problem i suludo je da sin o svom ocu dobija obavještenja tajnih službi”, naveo je Peratović, dodavši da su zapravo oni “obojica obavještajci” i da su sve vrijeme bili u dobrim odnosima.

Istakao je da mu je Josip Perković pokazivao pištolj zaprijetivši mu smrću ukoliko nastavi da piše o njemu.

Upitan čime je Perković zadužio Josipovića da bi on uticao na Milanovića da ne isporuči bivšeg obavještajca, Peratović kaže da ne zna, ali da zna da su neki ljudi u okruženju predsjednika države bili “veoma razočarani” kada ga je on od svog prethodnika Stjepana Mesića preuzeo Sašu Perkovića za savjetnika.

On kao savjetnik aktuelnog predsjednika (Mesića) nije mogao biti savjetnik koji pomaže izbor nekoga ko je kandidat za tu funkciju (Josipovića)”, rekao je Peratović.

Ukazao je da su u trenutku promjene zakona o evropskom nalogu za hapšenje, tri dana uoči priključenja Hrvatske EU, Perkovićev advokat Ante Nobilo, zatim ministar pravosuđa Orsat Miljenić i premijer Milanović isticali da je to učinjeno kako bi se zaštitili hrvatski branitelji.

"Analizom tih izjava vidimo da su one bile koordinirane, a Josipović je u svemu tome izigravao arbitra”, rekao je Peratović, napomenuvši da nije srećan što je Hrvatska na taj način ušla u EU i da je očekivao otpor, ali od najuticajnije opozicione Hrvatske demokratske zajednice, a ne suprotnog tabora.

Rekao je i da je bio uvjeren da je hrvatskog emigranta Stjepana Djurekovića 1983. godine nedaleko od Minhena ubila “Arkanova grupa”, ali je dodao da sada postoji i ta druga terorija da je to bila “Riječka grupa”.

Sa tim će, se kako je rekao, još jednom baviti njemački sud, nakon što je Perković u petak izručen Njemačkoj.