Kovačević: Građani uglavnom neinformisani o NATO-u

Kovačević je kazala da CDT ovom kampanjom nastoji da građanima ponudi objektivnu i argumentovanu informaciju

0 komentar(a)
24.01.2014. 20:04h

Građani Crne gore nemaju dovoljno informacija o NATO integracijama, i mali je broj onih koji znaju nešto više o tom procesu, ocijenila je predsjednica CDT-a, Milica Kovačević. Ta nevladina organizacija organizovala je danas u Herceg Novom Info punkt o NATO integracijama, na kojem su učestvovali predstavnici Socijaldemokratske partije (SDP), Pozitivne Crne Gore, Socijalističke narodne partije (SNP), i Demokratskog fronta (DF). „Oni koji se protive protive NATO integracijama uglavnom to čine zbog bombardovanja 1999. godine, oni koji ih podržavaju misle da ćemo tako lakše ući u Evropsku uniju (EU), i van ta dva argumenta vrlo je malo onih koji znaju nešto šire o ovom procesu“, navela je Kovačević. Draginja Vuksanović iz SDP-a je kazala da ta partija podržava put Crne Gore ka EU i NATO-u.

“Iako građani često misle da je to vojna sila, NATO ima i humanitarne akcije", kazala je Vuksanović
“Iako građani često misle da je to vojna sila, NATO ima i humanitarne akcije. Da je Crna Gora bila članica NATO-a u vrijeme vanrednih situacija i nepogoda, tada bi taj savez imao obavezu da joj pruži pomoć”, rekla je Vuksanović. Poslanik Pozitivne Goran Tuponja kazao je da se ta partija zalaže da Crna Gora uđe u NATO, ali je neophodno da građani budu realno i bez emocija informisani. „Mi u pozitivnoj smatramo da je mnogo više pozitivnih i dobrih stvari koje nose NATO integracije, nego negativnih. Ali da bi građani o tome mogli uopšte da daju svoj sud, neophodni su ovakvi susreti, neophodna su pitanja i odgovori“, rekao je Tuponja. Obrad Gojković iz SNP-a smatra da informacije koje se objavljuju predstavljaju spinovanje javnosti u korist NATO integracija. “To nije demokratski. Poznato je da u Hreceg Novom nema podrške većine za NATO integracije, jer se radi o vojnom bloku. Nema te podrške ni u Crnoj Gori. Iskustvo grada gdje se bombardovala jedna turistička zona sa aktivnim uranijumom, ne može se zaboraviti”, kazao je Gojković.

Jovan Subotić iz Nove srpske demokratije ponovio je da se ta partija, ali i DF, zalažu za princip vojne neutralnosti. “Okruženi smo zemljama koje su nam prijatelji, već smo članica Partnerstva za mir i svoja sigurnosna pitanja možemo da plasiramo kroz tu organizaciju. Crna Gora bazira ekonomiju na turizmu, sa malim je brojem stanovnika, i nije joj potrebno članstvo u bilo kojoj vojnoj alijansi”, naglasio je Subotić. Kovačević je kazala da CDT ovom kampanjom nastoji da građanima ponudi objektivnu i argumentovanu informaciju. Prema njenim riječima, materijali koje nude građanima su čisto informativni i neutralni, a kroz anketu se nastoji saznati šta ih najviše interesuje. Naredni info punkt CDT će organizovati sljedećeg petka u Nikšiću.

Galerija