Nobilo: Đurekovića likvidirali crnogorski kriminalci iz Beograda

Nobilo dodaje da njemački spisi potvrđuju da da Đurekovića ipak nije ubio Željko Ražnatović Arkan, kako se to naveliko govorilo.

118 pregleda0 komentar(a)
Josip Perković, Anto Nobilo, Foto: BETAPHOTO/HINA
24.01.2014. 15:56h

Anto Nobilo, advokat bivšeg agenta UDBE, Josipa Perkovića koji je danas izručen Njemačkoj zbog ubistva hrvatskog političkog emigranta Stjepana Đurekovića je gostujući u emisiji "Živa istina" rekao da je odluku o ubistvu Đurekovića donio Stane Dolanc a du su izvršioci najvjerovatnije bili beogradski kriminalci crnogorskog porijekla.

Nobilo tvrdi i da Perković neće imati pošteno suđenje u Njemačkoj.

"Sudstvo je očigledno na neki način bilo pritisnuto od BND-a, njemačke obavještajne službe, jer ima neraščišćene račune sa starom Udbom i Perkovićem. BND bi htio da rekonstruiše sve što se dešavalo na tlu Njemačke, a poznato je da je Perković organizovao najjaču mrežu jugoslovenskih agenata na polju Zapadne Njemačke. Postoji i još drugih naznaka da je Njemačka služba imala namjeru da stavi pod svoju nadležnost hrvatsku i slovenačku službu državne bezbjednosti, međutim Perković je to spriječio kada je uveo Amerikance i Engleze na ovu teritoriju", kaže Nobilo.

Nobilo tvrdi da ubistvo Stjepana Đurekovića nije naručio Mika Špiljak, tadašnji predsjednik Predsjedništva SFRJ kako bi ga spriječio da svjedoči o mahinacijama njegovog sina Vanje Špiljka.

Odluku je, kaže Nobilo, donio Stane Dolanc a izvršioci su najvjerovatnije bili beogradski kriminalci crnogorskog porijekla.

"U konkretnom slučaju oni su ustanovili operativnu akciju Dunav. Stane Dolanc je otišao u Savezni savjet za zaštitu ustavnog poretka, dobio potvrdu da se može napraviti i organi Savezne Udbe su organizovali izvršenje likvidacije", ističe Nobilo.