Sestra Duška Jovanovića: Da li Duško Marković drži ključ istine ubistva

Pavićević se pita da li Marković "u svojim rukama drži ključ istine o ubistvu" Jovanovića, u šta ona vjeruje

268 pregleda18 komentar(a)
Duško Jovanović, Foto: Boris Pejović
24.01.2014. 13:43h

Sestra ubijenog direktora Dana Duška Jovanovića, Danijela Pavićević, očekuje da će nakon sinoćnjeg intervjua vicepremijera i ministra pravde Duška Markovića, Vrhovno državno tužilaštvo (VDT) pokrenuti sve radnje i otvoriti tajne dokumente koja su, kako kaže, bila u rukama Markovića, nekadašnjeg šefa Službe državne bezbjednosti.

Gostujući u sinoćnjoj emisiji ,,Načisto”, Marković je izjavio da su državne službe imale informacije da je Jovanović ugrožen, o čemu je pismeno upozoravao i obavještavao svog pretpostavljenog ministra unutrašnjih poslova Andriju Jovićevića.

Pavićević se pita da li to znači da Marković "u svojim rukama drži ključ istine o ubistvu" Jovanovića, u šta ona vjeruje i postavlja pitanje da li za to on ima dokaze.

"Odgovornost je na Vama velika. Prvo, zašto nijeste ispunili vasu profesionalnu obavezu pa i ljudsku i saopštili kada ste saslušavani kod istražnog sudije Radomira Ivanovića sve u vezi atentata na mojega brata. Drugo, zašto se u redovnom sudskom postupku nijeste odazvali kao svjedok i ispričali, dokumentovali navedene tvrdnje, a vaš tadašnji ministar Andrija Jovićević se pojavio pred sudom kao svjedok. Ipak ste prećutali sve", napisala je Pavićević u otvorenom pismu Markoviću.

Ona pita i zašto VDT u to vrijeme nije reagovao po službenoj dužnosti, kada su državne institucije imala saznanja koja se sada, kako je navela, volšebno saopštavaju.

Duško Jovanović je ubijen ispred redakcije dnevnog lista "Dan" 27. maja 2004, u kasnim večernjim satima. Jedini pravosnažno osuđeni za ubistvo je, za sada, Damir S. Mandić, kojem je sud odredio kaznu od 19 godina zatvora. Ostali izvršioci i nalogodavci ubistva nijesu otkriveni ni nakon skoro deset godina od ubistva.