Kalezić tvrdi da ih Kojičić minira

Kalezić navodi da će ta organizacija učiniti sve da institucionalno zaštiti svoja prava i o svim problemima upozna domaću i međunarodnu javnost

62 pregleda3 komentar(a)
Danijel Kalezić, Foto: Zoran Đurić
21.01.2014. 17:20h

Predsjednik UO Kvir Montenegro Danijel Kalezić reagovao je na izjavu sekretara Savjeta za zaštitu od diskriminacije Jovana Kojičića, koji je odbacio tvrdnje da to Vladino tijelo nema "ignorantski" stav prema pojedinim NVO.

"Kvir Montenegro se više puta obratio Savjetu za zaštitu od diskriminacije kao i Sekretaru Savjeta i naišao na potpuno ignorisanje, što u praksi dokazuje da Savjet kao tijelo koje ima u mandatu zaštitu od diskriminacije, zapravo vrši diskriminaciju", kaže on.

Obraćali su mu se, kako kaže, tokom pripreme Povorke ponosa u Podgorici, sa zahtjevom za održavanje sastanka povodom pripreme Povorke i on nije našao za shodno da nam odgovori, "već se samoinicijativno i bez prethodnog obavještenja pojavio na sastanku koji smo imali sa Ministrom za ljudska i manjinska prava".

"On nije nikada nije izrazio ni namjeru da posjeti prostorije naše organizacije, niti da inicira sastanak sa nama i upozna LGBTIQ osobe okupljene oko Kvir Montenegra, dok ima redovne sastanke i vrši kontinuirane posjete drugoj LGBT grupi", kaže Kalezić.

Kako navodi, Savjet nije reagovao ni na njihovu pritužbu protiv v.d. Načelnika Kazeno-popravnog Doma ZIKS-a, Milana Radovića, koji je prije, tokom i nakon održavanja Parade,kako kaže, javno širio mržnju prema LGBT osobama.

"Ja sam, pošto je gospodin Zdravko Cimbaljević napustio Crnu Goru, aplicirao za članstvo u Savjetu i moj zahtjev nije ni razmatran na sjednici Savjeta, već je druga osoba, u potpuno netransparentnom procesu imenovana na tu poziciju, dok sam dva mjeseca poslije slanja zahtjeva dobio nejasan i neutemeljen odgovor u kojem nije objašnjeno zbog čega moja prijava nije razmatrana", poručuje Kalezić.

On navodi da će ta organizacija učiniti sve da institucionalno zaštiti svoja prava i o svim problemima upozna domaću i međunarodnu javnost.