U Srbiji oslobođen, ali ovdje ga terete

Branilac Miloša Delibašića uložio žalbu na odluku o njegovom izručenju Beogradu

95 pregleda0 komentar(a)
Miloš Delibašić, Foto: Savo Prelević
21.01.2014. 21:34h

Branilac Miloša Delibašića, advokat Miloš Vuksanović, uložio je žalbu na odluku o izručenju njegovog klijenta Srbiji, gdje ga potražuju zbog sumnje da je u Beogradu opljačkao zlataru.

Advokat je predložio Apelacionom sudu da preinači rješenje o izručenju i konstatuje da nijesu ispunjene zakonske pretpostavke za izručenje Delibašića.

Viši sud prethodno je konstatovao da nema smetnji da se Delibašić, po tom osnovu, izruči vlastima u Beogradu. Istovremeno, kao neosnovan, odbijen je zahtjev za njegovo izručenje zbog osnovane sumnje da je izvršio krivično djelo udruživanje radi vršenja krivičnih djela i krivično djelo ubistvo Nikole Bojovića.

Vuksanović podsjeća da je krivično vijeće Višeg suda konstatovalo da Delibašić nije državljanin Crne Gore, da ne uživa pravo azila i da krivično djelo razbojništvo nije izvršeno na teritoriji Crne Gore.

Advokat je rekao da smatra da je Viši sud pogriješio što nije uzeo u obzir činjenicu da se protiv Delibašića u Višem državnom tužilaštvu vodi krivični postupak (Kt.br. 154/13) zbog osnovane sumnje da je, kao saizvršilac, izvršio krivično djelo ubistvo Miloša Vidakovića u Budvi 2. jula 2013. godine.

Advokat Vuksanović tvrdi da je Viši sud pogriješio što nije uzeo u obzir činjenicu da se protiv Delibašića u Podgorici vodi krivični postupak zbog osnovane sumnje da je, kao saizvršilac, izvršio krivično djelo ubistvo Miloša Vidakovića u Budvi
“Ovo tim prije što je članom 19 stav 1 Evropske konvencije o ekstradiciji predviđeno da će se izručenje lica koje se traži odložiti dok se u zamoljenoj državi ne povede krivični postupak, dok je članom 22 stav 2 Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima predviđeno da će se izručenje odložiti iz razloga što je zbog drugog krivičnog djela kod domaćeg suda u toku krivični postupak protiv lica čije se izručenje traži. Takođe, i u Zakonu o potvrđivanju Ugovora između Crne Gore i Republike Srbije piše da ako se protiv lica čije se izručenje traži u zamoljenoj državi (Crna Gora) vodi krivični postupak, izručenje se može odložiti dok se taj postupak ne okonča. Zbog ovih zakonskih rješenja, nije jasno zbog čega krivično vijeće Višeg suda nije posebno cijenilo činjenicu da se protiv Delibašića vodi krivični postupak koji je zaveden u Višem državnom tužilaštvu u Podgorici i zašto se u odnosu na tu činjenicu krivično vijeće nije posebno izjasnilo kao što je to uvijek radilo u slučajevima sa ovakvim situacijama. U rješenju ne postoji nikakav trag koji bi u kasnijoj fazi ekstradicije ukazao na potrebu odlaganja izručenja okrivljenog”, naveo je Vuksanović u žalbi.

Dodaje da je rješenje manipulativnog karaktera, s obzirom da je sudu dostavljena optužnica koja je protiv Delibašića podignuta 2008. na osnovu koje je donesena prvostepena presuda, koja je ukinuta odlukom Apelacionog suda Srbije i na osnovu koje je ovome ukinut skoro četvorogodišnji pritvor.

„Ovom presudom je navedeno da je u ponovljenom sudskom postupku, radi utvrđivanja identiteta trećeg lica, sprovedeno antropološko vještačenje i da se nije moglo potvrditi da je treće lice bio Delibašić, usljed čega do daljeg ostaje neutvrđen identitet koji se vidi na snimku”, piše u žalbi.