CGO: Komunikacionu strategiju usmjeriti prema neopredijeljenim

"Građani treba da budu informisani, spremni i uvjereni da je članstvo u EU najbolja odluka za Crnu Goru"

0 komentar(a)
Crna Gora, EU, Foto: Shutterstock
18.01.2014. 14:53h

Komunikacionu strategiju po pitanju učlanjenja u Evropsku uniju treba adresirati prema neopredijeljenim građanima, a znanje i informisanje sredstva su kojim se može spriječiti da se neizvjesnost transformiše u skepticizam i izostanak njihove podrške, ocijenjeno je iz Centra za građansko obrazovanje (CGO). Kako se navodi u dokumentu CGO-a, članstvo u EU neće biti ni dobro ni loše, kazala je da prema njima treba adresirati komunikacione strategije i planove, posebno Vladine. "Građani treba da budu informisani, spremni i uvjereni da je članstvo u EU najbolja odluka za Crnu Goru i samim tim da je podrže i na taj način joj daju potrebni legitimitet", navodi se. Skepticizam građana, smatraju, uzrokovan nedostatkom znanja i da ne predstavlja ozbiljni izraz negativnog stanovišta u odnosu na EU.

Skepticizam građana uzrokovan je nedostatkom znanja i da ne predstavlja ozbiljni izraz negativnog stanovišta u odnosu na EU
"Analizirajući javno mnjenje u drugim državama koje su pristupile EU, jasno je da je podrška varirala, a da je svoje najviše tačke dostizala onda kada su dostizani neki od ključnih mjerila procesa u odnosu na članstvo koje su i građani prepoznavali, poput vizne liberalizacije, otvaranja pregovora, sticanja statusa kandidata." Uukoliko se analizira pad podrške, mora imati u vidu ekonomska i politička kriza koja potresa i EU. "Kriza ostavlja određene posljedice na države koje su u procesu pristupanja, jer se građani tih zemalja nerijetko boje da se fokus EU ne pomjeri sa proširanja na riješavanje ovih unutrašnjih problema EU, čime bi se zapadani Balkan stavio na dno agende prioriteta", navodi se. Dodaje se i da građani regiona i dnevno suočavaju sa problemima koji se odnose na njihovu borbu za egzistenciju. "To je slučaj i sa Crnom Gorom, čija se ekonomija nalazi u nikad gorem stanju, i to ne samo zbog spoljnih faktora, poput svjetske ekonomske krize, već i brojnih unutrašnjih koji se mogu sublimirati u lošem vođenju ekonomske politike Vlade."