Poruka “Fridom hausa” vlastima: Zaštitite novinare i istražite sve napade

Fridom haus poziva policiju i sudske vlasti i da ponude povećanu zaštitu medijima i njihovim radnicima

2 komentar(a)
napad na Vijesti, Foto: Savo Prelević
16.01.2014. 17:48h

Iz američke nevladine organizacije Fridom haus, saopštili su da osuđuju napad na crnogorskog pisca i kolumnistu “Vijesti” Jevrema Brkovića i pozvali vlasti Crne Gore da istraže dugu seriju neriješenih slučajeva fizičkog uznemiravanja novinara.

“U posljednjem incidentu, nepoznata osoba aktivirala je jaku petardu ispred Brkovićevog stana u noći 13. januara, što je treći napad na novinare u posljednjih nekoliko sedmica”, piše u saopštenju te NVO.

Oni su podsjetili da je crnogorski pisac, koji je u tekstovima i knjigama istraživao veze između crnogorskih političara i organizovanog kriminala, bio na meti brutalnog napada metalnim šipkama tokom 2006. godine, kada je ubijen njegov vozač.

"Niko nije uhapšen u vezi sa napadom. Fridom haus poziva policiju i sudske vlasti da u potpunosti istraže napade i ponude povećanu zaštitu medijima i njihovim radnicima", navodi se u reakciji.

Krajem prošle godine na redakciju “Vijesti” bačena je eksplozivna naprava, koja je aktivirana ispod prozora kancelarije glavnog urednika Mihaila Jovovića.

Podgorička policija ni nakon 20 dana nije pronašla aktere napada, a u ovom trenutku se samo zna da su u bombaškom ataku učestvovala dvojica muškaraca.

Na snimcima, koje ima policija, vide se samo siluete muškaraca u crnim jaknama, ali ne i njihova lica.

Drugih opipljivih tragova u istrazi nema, a od pomoći nijesu ni vještačenja tragova, koji su pokupljeni tokom policijskog uviđaja.

Te noći od jake detonacije demolirane su podrumske prostorije i polomljena sva stakla na prozorima nekoliko kancelarija.

Dugogodišnja novinarka “Dana” Lidija Nikčević pretučena je 4. januara ovbe godine ispred dopisništva tog dnevnog lista u Nikšiću.

Maskirani napadač je u zgradi “Miljanića” napao je Nikčevićevu, koja je krenula sa posla kući, a udarcima pendrekom ili nekom palicom joj je napravio više povreda i posjekotina na glavi u ruci.

Zbog povreda novinarka Nikčević je sa 15 kopči na glavi noć provela u bolnici, a ni nakon 12 dana ne zna se ko je “fantom”, koji je brutalno izudarao dopisnicu “Dana”.

Istog dana kada se dogodio bombaški napad na redakciju “Vijesti”, Vlada je osnovala posebnu komisiju sa zadatkom da prati rad državnih organa u istragama, koje se tiču napada na medije i novinare.