Štićenica Doma za mlade “Ljubović” kroz prozor pobjegla iz te ustanove

Stručnjaci Centra za socijalni rad razgovarali su sa porodicom maloljetnice, koja nije htjela da je prihvati. Vraćena je u Dom, odakle se ponovo udaljila

912 pregleda14 komentar(a)
Centar za djecu i mlade Ljubović, Foto: Zoran Đurić
15.01.2014. 20:38h

Maloljetna L.L.(16) povrijeđena je prije dvije noći, dok je, iskačući kroz prozor, pokušala bjekstvo iz Centra za djecu i mlade “Ljubović”, u koji je par sati prije toga smještena.

Maloljetnica je, zbog zadobijenih povreda, noć između ponedjeljka i utorka provela na posmatranju u Kliničkom centru Podgorica, nakon čega je vraćena u “Ljubović”.

Ona je, prema informacijama iz Centra, ponovo pobjegla, a policija za njom i dalje traga.

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, šesnaestogodišnjakinju otac je ranije izbacio iz kuće, jer mu se navodno nije sviđao njen način života.

Nakon toga, neko vrijeme boravila je u Centru “Ljubović”, da bi posljednjih nekoliko mjeseci živjela kod sestre.

Njena sestra, 13. januara prijavila je policiji da je L. L. nestala, a policija je pronašla par sati nakon prijave nestanka.

Iz Ministarstva rada i socijalnog staranja “Vijestima” je sinoć odgovoreno da je maloljetnica u ponedjeljak, u pratnji socijalnog radnika Centra za socijalni rad Podgorica i inspektora za maloljetničku delikvenciju Uprave policije, po osnovu privremenog rješenja, smještena u Centar za djecu i mlade “Ljubović”.

U Centru za djecu i mlade "Ljubović", prema informacijama koje je prije par dan saopštene, smješteno je 11 štićenika
"Tim za zaštitu djece sa poremećajima u ponašanju CSR Podgorica, upoznat je i prati porodičnu situaciju L.L., koja je i ranije boravila u Centru za djecu i mlade 'Ljubović'. Zbog poremećaja u porodičnim odnosima, a nakon prijave o nestaku od strane sestre L.L., i pronalaska od strane policije ista je smještena u Prihvatnu stanicu Centra 'Ljubovic', u skladu sa porocedurom. Iste večeri L.L. je iskačući kroz prozor pokušala da pobjegne i tom prilikom zadobila povrede zbog čega je smještena u Klinički centar Crne Gore, gdje je zadržana do 14. januara 2014. godine”, piše u odgovoru MRSS.

Dodaje se da je juče stručni tim CSR razgovarao sa porodicom L.L., koja nije htjela da je prihvati, zbog čega je opet vraćena u “Ljubović”, dok se ne pronađe adekvatan oblik smještaja koji je u interesu maloljetne osobe.

“Centar 'Ljubovic' je institucija otvorenog tipa, pa se L.L. u toku dana udaljila iz njega, o čemu je obaviještena Uprava policije. CSR će u kontinuitetu pratiti porodičnu situaciju L.L. i raditi na poboljošanju uslova u cilju stvaranja stimulativne sredine za povratak maloljetne osobe u biološku porodicu. Ako se ne stvore uslovi za povratak L.L. u porodicu, preduzeće se aktivnosti na pronalaženju najadekvatnijeg smještaja koji će biti u interesu maloljetne osobu, što uključuje i mogućnost smještaja u hraniteljsku porodicu”, saopšteno je iz MRSS.

U Centru za djecu i mlade "Ljubović", prema informacijama koje je prije par dana saopštio Dragan Pajović, smješteno je 11 štićenika.

Na Institucionalnom tretmanu šest, u Dnevnom centru pet, a tog dana, u Prihvatnoj stanici nije bilo nijednog štićenika.

On je tada objasnio da su najčešći razlozi, zbog kojih su djeca smještena u Centar - skitnja i prosjačenje, ilegalni prelazak državne granice, teška krađa i krađa, učestvovanje u tuči i narušavanje javnog reda i mira.

Pajović je istakao da, ukoliko djecu upućuje Centar za socijalni rad u Centar "Ljubović", prema Porodičnom zakonu, smještaj u tu ustanovu traje do godinu, a ukoliko se smješta rješenjem Suda, kako je dodao, mjera traje od šest mjeseci do dvije godine.

“U Prihvatnoj stanici smještaj traje do 30 dana”, dodao je on.

Govoreći o aktivnostima koje sprovode u Centru, Pajović je kazao da se one odnose na individualno psiho-socijalno-vaspitno-savjetodavni rad sa štićenicima, rad u vaspitnoj i životnoj grupi, rad na obrazovanju i profesionalnom osposobljavanju štićenika.

Pajović je “Vijestim” kazao da je “u penziji.