Opština Berane: Voda u gradu je bezbjedna za piće

Kako su ukazali, da se radi o izmišljotinjama, potvrđuje i saopštenje preduzeća Vodovoda i kanalizacija

72 pregleda2 komentar(a)
voda, čaša vode, Foto: Shutterstock
13.01.2014. 14:56h

Beranska opština demantovala je navode da voda u tom gradu nije za piće, navodeći da ta medijska informacija predstavlja klasičan primjer propagande. „Očigledno da je određenim pojedincima i grupama na prvom mjestu zadovoljenje ličnih interesa i da plasirajući ovakve dezinformacije ne mare puno za interese građana“, kaže se u saopštenju. Kako su ukazali, da se radi o izmišljotinjama, potvrđuje i saopštenje preduzeća Vodovoda i kanalizacija u kojem se kaže da su „ nepoznati izvori unijeli kod građana nemir, netačnim glasinama da voda sa gradskog vodovoda nije bezbjedna za piće“. „Vodovod i kanalizacija redovno preduzima sve radnje kako bi voda koja se distribuira građanima odgovarala uslovima Pravilnika o higijenskoj ispravnosti vode za piće i bližim zahtjevima koje u pogledu bezbjednosti treba da ispunjava voda za piće“, navodi se u saopštenju. Iz Vodovoda su podsjetili da Institut za javno zdravlje Podgorica, u skladu sa Ugovorom o kontroli higijenske ispravnosti vode za piće, redovno vrši nadzor sanitarno – higijenskog stanja objekata vodovoda, uzima uzorke vode sa kaptaža i razvodne mreže vodovoda, vrši njihovu osnovnu fizičku, hemijsku i mikrobiološku analizu, kontrolu nivoa reziduarlnog hlora na terenu, i daje stručno mišljenje o higijenskoj ispravnosti vode.

Predstavnici opštine Berane saopštili su da ne žele da licitiraju ko je plasirao informaciju da je voda neispravna za piće
„Na osnovu izvještaja o ispitivanju vode, dobijenih od Instituta, voda za piće odgovara Pravilniku o bližim zahtjevima koje u pogledu bezbjednosti treba da ispunjava voda za piće“, podsjetili su iz tog predzeća. Predstavnici opštine Berane saopštili su da ne žele da licitiraju ko je plasirao informaciju da je voda neispravna za piće, ali da „ostaje sumnja da je ovo samo dio političke priče i prljave kampanje pred lokalne izbore“. „Zato pozivamo građane da ne nasijedaju na ove i druge dezinformacije i da za piće slobodno koriste vodu sa gradskog vodovoda“, poručili su iz beranske Opštine.