Misija na Kosovu najskuplja operacija u istoriji EU

Poslanici Evropskog Parlamenta zahtijevaju i više transparentnosti oko dijaloga Kosovo - Srbija, koji se nastavlja u Briselu uz posredovanje EU

1 komentar(a)
Eulex, Foto: Www.eulex-kosovo.eu
13.01.2014. 10:23h

Posljednja rezolucija o Kosovu ovog sastava evropskog parlamenta biće usvojena ove nedjelje i u njoj Evropski parlament zahtijeva više odgovornosti od Euleksa, čija misija košta više od milijardu eura, piše danas dnevnik "Koha Ditore" a prenosi Tanjug.

Nekoliko poslanika je u amandmanima na rezoluciju pomenulo činjenicu da je sa više od milijardu eura, koliko je potrošila do sada misija Euleksa na Kosovu, ona postala najskuplja operacija u istoriji Evropske Unije. Očekuje se da se transfer odgovornosti Euleksa čini postepeno i da se o tome konsultuje i civilno društvo, navodi "Koha Ditore".

U tekstu rezolucije se, između ostalog, navodi: " Pozivamo kosovske zvaničnike da poboljšaju njihovu efikasnost, odgovornost i nezavisnost pravnog sistema. Pozivamo zvaničnike da na proaktivan način osnaže pravosuđe posebno procesirajući organizovani kriminal i korupciju obuhvatajući i ličnosti među samim zvaničnicima", kaze se u jednoj od tačaka u kojoj se izražava uznemirenje zbog nedostatka progresa u sferi procesiranja organizovanog kriminala na sjeveru Kosova.

Poslanici Evropskog Parlamenta zahtijevaju i više transparentnosti oko dijaloga Kosovo - Srbija, koji se nastavlja u Briselu uz posredovanje EU i da ta transparentnost posebno bude izražena prema Skupštini Kosova i civilnom društvu, navodi "Koha Ditore".

I u ovo rezoluciji, o kojoj će se raspravljati u srijedu, a glasati u četvrtak Evropski Parlament ce podstaknuti pet zemalja članica EU, koje nijesu priznale nezavisnost Kosova, da je priznaju, piše prištinski dnevnik.