Političar porijeklom sa Balkana u središtu skandala koji potresa SAD

Saradnici Kristija su slali e-mailove Sokoliču u kojima je pisalo da će “nastupiti teški dani za malog Srbina"

1 komentar(a)
Kris Kristi, Foto: Politicker.com
10.01.2014. 08:58h

Najbliži saradnici guvernera Nju Džersija, Krisa Kristija, duboko su umiješani u skandal koji potresa Sjedinjene Američke Države (SAD), a u kojem se spominje i jedan političar porijeklom sa Balkana, prenosi Anadolu Agency (AA).

Naime, juče je Dejvid Vajldstajn, bivši šef Odsjeka za saobraćaj u Nju Džersiju, prvi osumnjičeni u skandalu povezanom sa Kristijem odbio da se pojavi pred zakonodavnom komisijom kako bi objasnio zašto je donio odluku da se zatvori most “Džordž Vašington” koji povezuje Njujork sa gradićem Fort Li.

Ipak, američki mediji su u međuvremenu saznali da je cijeli slučaj konstruisan kao osveta gradonačelniku grada Fort Lija Marku Sokoliču, koji je porijeklom sa Balkana, jer navodno nije htio da podrži Kristija u trci za novi mandat guvernera.

Američka javnost je saznala za skandal kada su saradnici Kristija slali e-mailove Sokoliču u kojima je pisalo da će “nastupiti teški dani za malog Srbina”, iako je Sokolič ustvari Hrvat.

Kristi, jedan od vodećih kandidata republikanaca na predsjedničkim izborima 2016. godine, najprije je negirao da su njegovi saradnici umiješani u skandal, da bi kasnije to priznao, navodeći kako nije znao za cijeli taj slučaj. Istakao je da je “osramoćen i ponižen ovim događajem i da su neke osobe iz njegovog tima dobile otkaz”.

Saradnici Kristija su zatvorili na nekoliko dana više traka na mostu ''Džordž Vašington'' izazvavši tako veliku saobraćajnu gužvu u tom gradu, a sve kako bi nanijeli političku štetu Marku Sokoliču. Kretati se nisu mogla ni kola Hitne pomoći, školski autobusi...

Takođe su pronađene i poruke koje su poslate u kancelariju Vajdstajna, koji je tada još uvijek bio na čelu Odsjeka za saobraćaj u Njujorku, a u kojem je pisalo “vrijeme je za saobraćajne probleme u Fort Liju”.

Vajldstajn je nakon naredbe da se zatvore dvije od tri trake na mostu ''Džordž Vašington'' u svome odgovoru Kritijevoj kancelariji napisao: “Ovo će biti težak novembar za malog Srbina”.

Ugledni američki listovi ''The New York Times'' and ''Wall Street Journal'' pišu kako za zatvaranje saobraćajnih traka na mostu nije bilo nikakvog opravdanja niti potrebe.

Američki mediji navode da je Sokolič ustvari hrvatskog porijekla, ali da je zbog prezimena Vajldstajn očigledno mislio da je riječ o osobi srpskog porijekla.