Prodavcima sira iz "Gintaša" oduzeti sudovi koji ne zadovoljavaju standarde

"Prodavci mliječnih proizvoda znaju da mogu da koriste samo plastične predmete koje na sebi imaju propisane oznake"

54 pregleda2 komentar(a)
prodaja sira, sir Gintaš, Foto: Luka Zeković
10.01.2014. 17:44h

Prodavci iz “Gintaša” negodovali su što su im, po nalogu uprave pijace, iz komora i prostorija u kojima drže i prodaju sir iznesene sve plastične posude, stolice i krpe.

Tvrde da sve svoje obaveze izmiruju na vrijeme, ali ne razumiju zašto nekome smetaju njihove prazne posude za sir.

"Ne možemo sve te posude da nosimo kućama svaki dan i vraćamo ih nazad. Odnijeli su nam sve prazne posude, kante, ali i krpe, iako su bile čiste. Nama krpe trebaju da održavamo higijenu i mi to zaista držimo čisto i uredno. Sada moramo da kupujemo nove i za to izdvojimo dosta novca”, kazala je Ljiljana Bošković.

Poslovođa pijace Bisera Mustafić, međutim, tvrdi da su svi prodavci više puta upozoreni da moraju poštovati sve standarde i da su znali koje predmete smiju da koriste prilikom prodaje mliječnih proizvoda.

"Iznijeli smo sve što nije dozvoljeno po HASAP-u, i sve što smo iznijeli iz komora i prostorija prodavci mogu da uzmu i odnesu svojim kućama. Ništa od toga nijesmo bacili ili uništili, ali propise i naloge Veterinarske i Sanitarne inspekcije moramo svi da poštujemo. Prodavci mliječnih proizvoda znaju da mogu da koriste samo plastične predmete koje na sebi imaju propisane oznake da je u njima dozvoljeno držanje hrane. Razne krpe ne smiju da koriste, dozvoljene su samo gaze, što oni takođe znaju", kazala je Mustafić.

U najkraćem, HASAP je međunarodni standard za proizvodnju bezbjedne hrane.

Prodavci su nezadovoljni jer su plastične posude odnesene u vrijeme kada oni nijesu bili prisutni.

"Znali smo da neke vrste plastike ne smijemo da koristimo, ali su nam odnijeli sve prazne posude, a niko nam nije najavio da će to da urade", kazala je Stanka Vlahović.