Madžarević izgubio, Amerikanci kupili Trend za 3,6 miliona

Banka iz Klagenfurta nakon zapljene, juče prodala na berzi akcije u crnogorskom privatizacionom fondu

94 pregleda0 komentar(a)
Trend, Foto: Shutterstock
10.01.2014. 07:56h

Šest američkih investicionih fondova kupili su juče na Montenegroberzi od Hipo Alpe Adria banke iz Klagenfurta prethodno „zaplijenjeno“ društvo Trend za 80 eura i oko 26 odsto akcija istoimenog fonda, nastalog u vrijeme vaučerske privatizacije u Crnoj Gori, za ukupno 3,6 miliona eura.

Tim transakcijama Amerikanci su postali nove gazde fonda Trenda jer sad u posjedu imaju društvo za upravljanje i više od 36 odsto akcija fonda, dok je nakon više od decenije bez prava upravljanja ostao dugogodišnji gazda Trenda Mihailo Madžarović.

Akcije društva Trend i oko 26 odsto akcija fonda početkom decembra zaplijenila je Hipo Alpe Adria bank International AG iz Klagenfurta od Madžarovića zbog nevraćenog kredita.

Tri američka fonda Kinstown Partners Master, Frontier Market Selekt i Kignstown Partners II kupili su tokom 2013. godine nešto više od 10 odsto akcija fonda za oko dva miliona.

Transakcije sa akcijama fonda Trend sklopljene su juče po prosječnoj cijeni od 7,3 centa, a sa akcijama društva za upravljanje Trend po prosječnoj cijeni od svega jedan cent.

“Ovo je jedna od najvećih američkih investicija na crnogorskom tržištu kapitala još od 2007. godine. Takođe, osjetan je trend rasta investicija iz ove zemlje u Crnu Goru. Prošle godine je bilo skoro 10 miliona investicija iz SAD-a, ove godine, već na početku, pomenute transakcije u iznosu od 3,6 miliona i očekuje se mnogo više”, saopšteno je “Vijestima” iz brokerske kuće Bull and Bear preko koje je obavljena ova transakcija.

Kako “Vijesti” saznaju, američki fondovi planiraju da imenuju novu upravu fonda koja će nastaviti transformaciju investicionog fonda na otvoreni i zatvoreni.

Ovoj zakonskoj transformaciji već dvije godine se otvoreno suprotstavljao Mihailo Madžarović koji je uz podršku malih akcionara htio da likvidira fond, rasproda imovinu i novac podijeli vlasnicima. Komisija za hartije od vrijednosti mu to, međutim, nije dozvoljavala.

Juče prvog radnog dana u 2014. godini na Montenegroberzi oba berzanska indeksa blago su oslabila, dok je ukupan promet od 3,63 miliona eura iznosio koliko u čitavom prvom kvartalu 2013. godine.

Obećali rad u korist svih 10.000 akcionara

“Američki fondovi vide veliki potencijal u fondu i planiraju da rade na razvoju tog potencijala u korist svih 10.000 akcionara fonda, od čega su većina crnogorski građani”, saopšteno je iz Bull and Beara.

Najveći vlasnik Trend fonda, inače, americki investicioni fond Kinstown Partners Master ltd. već je tražio od nadzornog odbora sazivanje vanredne skupstine akcionara kako bi nova akcionarska struktura bila reflektovana u upravljanju fondom i kompanijama u vlasnistvu fonda, a takođe će zahtijevati i od društva za upravljanje da sazovu skupštinu akcionara, kao i da preuzmu kontrolnu funkciju nad fondom i zavisnim kompanijama.