I dalje bez registrovanih lobista u Crnoj Gori

Pušara je rekao da je važno da lobiranje bude transparentno, zbog činjenice da je to javni posao

64 pregleda2 komentar(a)
skupština Crne Gore, Foto: Boris Pejović
09.01.2014. 12:52h

U Crnoj Gori nema registrovanih lobista, iako je Skupština usvojila Zakon o lobiranju prije dvije godine, kazao je predsjednik Udruženja lobista Crne Gore, Kostadin Pušara, navodeći da je ta djelatnost bitna u borbi protiv korupcije. On je rekao da još nijesu usvojena podzakonska akta kojima se bliže definišu pojedina pitanja lobiranja, kako bi Zakon u cjelini bio primjenljiv. „Međutim, pokrenuta je inicijativa da se Zakon o lobiranju izmijeni u određenom dijelu putem pripremljenih amandmana preko Ministarstva pravde. O tim amandmanima, kao ni o podzakonskim aktima do sada nema odgovora, a ne znam zbog čega“, rekao je Pušara u intervjuu agenciji MINA. U Crnoj Gori, kako je dodao, postoji Udruženje lobista kao nevladina organizacija, sa idejom da promoviše lobiranje kao profesiju i zanimanje u funkciji borbe protiv korupcije, kakva je inače praksa u demokratskim državama.

U Crnoj Gori, kako je dodao, postoji Udruženje lobista kao nevladina organizacija, sa idejom da promoviše lobiranje kao profesiju
Zato je, kako je naveo, lobiranje javni posao u kome se sve obavlja putem ugovora sa preciznim određenjem ko lobira, za koga, kod koga i koliko to košta. „Naravno po obavljenom poslu lobista sačinjava Izveštaj koji se dostavlja Registru, kako bi se vidjelo da li su sve obaveze, po svim linijama izvršene, koliko koštaju usluge, koliko je plaćeno poreza“, rekao je Pušara. On je naveo da u Crnoj Gori, kao i u susjednim državama, postoje oblici neformalnog lobiranja, „što je nasleđe prošlosti“. „Nosioci tog lobiranja su najčešće osobe sa značajnim društvenim ugledom i uticajem, kao i pojedine lobističke, odnosno marketinške agencije“, kazao je Pušara. Prema njegovim riječima, ti oblici lobiranja naročito su zastupljeni u politici, u predizbornim i izbornim aktivnostima, u podizanju rejtinga pojedinim političkim partijama. „Neformalno lobiranje postoji i prilikom uticaja na pojedine zakonodavne organe radi pribavljanja povoljnosti za pojedine, najčešće privredne faktore. Međutim, ta aktivnost i novac koji je pokriva,uglavnom su izvan javnosti. U demokratskim državama te aktivnosti obavljaju legitimni lobisti i sve je transparentno“, kazao je Pušara.