Mijatović: Važno je da se borimo

"U svaku utakmicu moramo da uđemo sa željom da pobijedimo. E sad kako ćemo izaći iz nje, to ne može niko da nam garantuje", kaže Mijatović

2 komentar(a)
Rade Mijatović, Foto: Savo Prelević
09.01.2014. 11:11h

Na predstojećem Evropskom prvenstvu u Danskoj igraće samo trojica igrača koji su 2008. godini na šampionatu Starog kontinenta u Norveškoj branili boje Crne Gore na prvom velikom takmičenju od obnavljanja državne samostalnosti – kapiten Mladen Rakčević, golman Rade Mijatović i srednji bek Mirko Milašević.

- Tada sam bio jedan od najmlađih, sada sam najstariji. To je najbolji pokazatelj koliko se igrača promijenilo od tada, minumum 50-ak igrača je prošlo kroz reprezentaciju. Reprezentacija i igrački kadar su imali uspona i padova, raznih oscilacija, nekoliko selektora se promijenilo. Ne mogu reći da smo uspostavili neki kontinuitet, ali prvi put smo uspjeli da vežemo dva uzastopna velika takmičenja – priča za „Vijesti“ Rade Mijatović, jedan od „posljednjih Mohikanaca“ u crnogorskoj selekciji.

Iako je prije šest godina debitovala na velikim takmičenjima, Crna Gora je u Norveškoj nastupila sa iskusnim sastavom, u kojem je bilo dosta prekaljenih i kvalitetnih igrača. Muratović, Mrvaljević, Roganović i drugovi su tada izborili prolaz u drugi krug, i to zahvaljujući boljoj gol razlici u odnosu na Rusiju, sa kojom je naša selekcija remizirala na startu (nakon toga je poražena od Danske i Norveške).

- Tada smo bili debitanti kao Crna Gora, ali smo u toj reprezentaciji imali tri čovjeka, Đukanovića, Đurkovića i Kapisodu, koji su sa reprezentacijom Jugoslavije, odnosno Srbije i Crne Gore osvajali medalje. U kvalifikacijama smo imali i Lisičića, koji nije išao na šampionat. Bili su tu Muratović i Mrvaljević, tada možda u najboljim igračkim godinama. To je bila veoma ozbiljna reprezentacija. Ali, znate i sami kako smo tamo prošli, izgubili smo ubjedljivo skoro od svakog rivala. Protiv Rusije smo igrali neriješeno i zahvaljujući boljoj gol-razlici prošli u drugi krug – prisjeća se norveške priče Mijatović, pored koga su golmani tada bili i Goran Stojanović i Golub Doknić.

Uoči EP u Danskoj (Crna Gora je u grupi sa Švedskom, Hrvatskom i Bjelorusijom) situacija je znatno drugačija, reprezentacija je podmlađena.

- Umjesto tri-četiri igrača koji su tada uveliko bili reprezentativci, sada imamo šest-sedam igrača koji su tek počeli da igraju za reprezentaciju. Ne možemo da očekujemo apsolutno ništa osim da damo sve od sebe i pokažemo da nismo slučajno tu i da vrijeme tih mladih momaka tek dolazi – ističe golman skopskog Metalurga.

Mijatović nije mišljenja, kao neki, da bi Crna Gora pažnju trebalo da usmjeri na jednu utakmicu, možda prvu sa Švedskom, koja bi pozitivnim rezultatom mogla da donese prolaz u drugi krug.

"U svaku utakmicu moramo da uđemo sa željom da pobijedimo. E sad kako ćemo izaći iz nje, to ne može niko da nam garantuje".

Mijatović je bio jedan od najzaslužnijih za uspjehe u prethodnim kvalifikacijama za Svjetsko i Evropsko prvenstvo. Kao bivši član Dinama iz Minska upozorava na kvalitet Bjelorusije.

"Možda Bjelorusija po imenu ne izgleda jaka, ali ja mislim da je, možda, jača reprezentacija od Švedske. U kvalifikacijama su izbacili Sloveniju, koja je neposredno prije toga bila četvrta na SP. Radi se o vrlo ozbiljnoj reprezentaciji sa najboljim lijevim bekom na svijetu Rutenkom, sa 10-ak igrača koji konstantno igraju Ligu šampiona, koji uglavnom igraju u Bjelorusiji. To je reprezentacija koja se često okuplja, jer su skoro svi u Bjelorusiji, uigrani su, poznaju se dobro, odrastali su zajedno. Šveđani imaju 10-11 igrača u Bundes ligi. Ako treba da biramo između igrača iz Lige šampiona i Bundes lige ne znam šta je lakše. U jednoj od te dvije utakmice mogli bismo da iznenadimo. Ali, meni bi bilo najljepše kada bismo mi dali sve od sebe i kada bi ljudi prepoznali da smo se borili. Važno je da se ne obrukamo i da se potrudimo da to izgleda pošteno", zaključio je 32-godišnji Nikšićanin.