Boško Jakšić: Poglavlja 23 i 24 dobra prilika za novinare

Jakšić je kazao da je nemoguće da mediji budu bolji od društva u kojem se nalaze...

92 pregleda0 komentar(a)
08.01.2014. 13:52h

Uspostavljanje profesionalnih standarda u regionalnim medijima zavisiće od brzine reformi cijelog društva, ocijenio je novinar Politike, Boško Jakšić, navodeći da će poglavlja 23 i 24 biti prilika za novinare da otkrivaju razne probleme u društvu. Jakšić je kazao da je nemoguće da mediji budu bolji od društva u kojem se nalaze, a balkanske zemlje su, kako je rekao, daleko od savršenih. „Neke od balkanskih zemalja su brže u evrointegracijama a neke sporije, i to je otprilike pravo poređenje i za stanje medija u njima“, rekao je Jakšić agenciji MINA. On je kazao da se stalno postavlja pitanje u kojoj mjeri su mediji nezavisni. „Ali ako se u regionu uvijek govori da sudstvo nije nezavisno, kako možemo da govorimo o nezavisnom i slobodnom novinarstvu koje treba da ispunjava visoke profesionalne standarde“, precizirao je Jakšić.

„Postoje tužni primjeri da su novinari spremni da objave naručen tekst za 50 eura, i ako u tom ambijentu funkcionišu, gdje su totalno egzistencijalno ugroženi, onda je normalno da takvo stanje dodatno otežava poziciju medija“
„Ali ako, umjesto što novinar uzima za tekst 50 eura, urednik uzima 500 eura, onda smo opet na mrtvoj tački, jer sistem vrijedi onoliko koliko košta njegov najslabiji dio, a u našim društvima takvih djelova ima na svim stranama“, naveo je Jakšić. On je kazao da će se pozicija medija u društvu reformisati brzinom kojom budu tekle i promjene u sistemu. „Uspostavljanje pravih profesionalnih standarda apsolutno zavisi od reforme cijelog društva“, rekao je Jakšić. On je podsjetio da je razotkrivanje društvenih fenomena osnovna uloga medija. „Mediji po prirodi ne treba da hvale ono što je dobro u društvu, to svakako treba objavljivati, ali primaran zadatak mora da bude ukazivanje na probleme koji se moraju rješavati“, naveo je Jakšić. On smatra da će pregovori sa Evropskom unijom u poglavljima 23 i 24 biti prilika za medije da otkrivaju razne slučajeve i afere. „Lako će se zakoni uskladiti sa evropskim u tim oblastima, ali na ovim prostorima uvijek nedostaje samo poštovanje zakona, a ne njihovo usvajanje“, kazao je Jakšić. Prema njegovim riječima, mediji se neće odmah uključiti na pravi način u taj proces. „Mediji neće moći da doprinesu puno u tome, ukoliko vlast stalno bude govorila da otkrivanje raznih slučajeva znači i duže pregovore i opstruiranje integracija“, zaključio je Jakšić.

Galerija