Prva smo tačka na putu skanka

Među drogama koje prolaze kroz Crnu Goru, marihuana ubjedljivo najčešće krijumčarena

85 pregleda18 komentar(a)
hapšenje, Foto: Savo Prelević
05.01.2014. 19:43h

Crna Gora je prva tranzitna tačka na ruti krijumčarenja marihuane prema bivšim jugoslovenskim republikama.

Zbog toga je krijumčarenje kanabisa postala dominantna kriminalna aktivnost, kada je u pitanju kriminal povezan sa drogama u Crnoj Gori, rečeno je “Vijestima" nezvanično iz Uprave policije.

Sagovornik iz policije ističe da se takav trend nastavio i tokom 2013. godine, u kojoj je, zapljena skanka, kako je rekao, bila značajna, i pojašnjava da se velike količine marihuane iz Albanije krijumčare prema Grčkoj, Italiji i zemljama bivše SFRJ.

Sagovornik “Vijesti" govoreći o krijumčarenju kokaina, kazao je da se ta “kriminalna aktivnost”, odvija uglavnom daleko od granica Crne Gore
"Samo u februaru 2013. godine u tri zapljene oduzeto je oko 210 kilograma marihuane. U svim slučajevima ruta krijumčarenja išla je iz Albanije, preko graničnog prelaza Sukobin, ka graničnom prelazu Debeli brijeg sa Hrvatskom. Namjera krijumčara bila je da tu drogu prošvercuju do država Evropske unije”, priča sagovornik “Vijesti".

On dodaje da je, osim toga, spriječen i veliki broj krijumčarenja manjih količina marihuane, u iznosu od tri do 15 kilograma.

"Odsjek za borbu protiv droge je u periodu od sedam mjeseci, u toku 2013. godine, sprovodio je policijsku akciju „Grom“ u kojoj su učestvovale i susjedne države. Uhapšene su 52 osobe. Na teritoriji Crne Gore 12, protiv kojih su specijalnom tužiocu podnijete tri krivične prijave. Ukupno je zaplijenjeno 376 kilograma skanka (312 kg u Crnoj Gori) i oko pola kilograma heroina”, ističe on.

Od avgusta 2012. godine, do “udara groma” policije regiona zajednički su "držale na oku" taj krijumčarski lanac.

Iz Uprave policije ističu da su aktivnosti i mjere koje sprovodi ta bezbjednosna institucija na sprječavanju i suzbijanju krijumčarenja i zloupotreba opojnih droga tokom 2013. godine “bile primarno usmjerene na otkrivanje organizovanih kriminalnih grupa koje djeluju na nacionalnom i međunarodnom nivou, kao i na smanjenju dostupnosti droga na ilegalnom tržištu”.

“Vijestima” je iz Uprave policije zvanično je saopšteno da je za deset mjeseci 2013. godine crnogorska policija zaplijenila više od tonu droge i podnijela 96 krivičnih prijava protiv 156 osoba
Sagovornik “Vijesti" govoreći o krijumčarenju kokaina, kazao je da se ta “kriminalna aktivnost”, odvija uglavnom daleko od granica Crne Gore.

Dodao je da ni distributivna mreža kokaina nije posebno razvijena u Crnoj Gori, kažu iz policije.

“U međunarodnoj policijskoj razmjeni podataka takođe nijesmo imali nijedno obavještenje da je u susjednim zemljama ili u zemljama Evropske unije zaplijenjen kokain koji je došao iz Crne Gore ili preko crnogorske teritorije”, kazao je on.

Izvor “Vijesti" ističe da i pored toga što kokain prolazi daleko od granica Crne Gore, policija ipak vodi značajan broj predmeta u fazi izviđaja koji se odnose na tu problematiku, koje sprovode sa inostranim službama, između ostalog i sa kancelarijom američke DEA-e u Rimu.

“Vijestima” je iz Uprave policije zvanično je saopšteno da je za deset mjeseci 2013. godine crnogorska policija zaplijenila više od tonu droge i podnijela 96 krivičnih prijava protiv 156 osoba, zbog osnovane sumnje da su počinili 151 krivično djelo u vezi droge.

Po količini zaplijene prednjači skank, kog je oduzeto 1.772 kilograma, heroina je oduzeto 7,4 kilograma, kokaina 80,92 grama i 142,14 grama sintetičke droge.

Oni pojašnjavaju da je “Grom” jedna od tri najznačajnije policijske akcije u vezi sa drogom u 2013. godini.

Policija je tokom 2013. osim akcije “Grom” sprovodila i akcije ”Arka“, “Linija” i “Marta”.

“ U toku 2013. godine, nastavljena je veoma intenzivna saradnja sa međunarodnim partnerima, kroz razmjenu operativnih informacija, sprovođenje zajedničkih istraga i realizaciju predmeta i policijskih akcija usmjerenih na razotkrivanje i procesuiranje organizovanih kriminalnih grupa koje djeluju na nacionalnom i međunarodnom nivou. Održano je 25 operativnih sastanaka u zemlji i inostranstvu”, kazali su iz UP.

Međunarodna saradnja je rezultirala realizacijom policijske akcije „Arka“, vođene u saradnji sa policijama iz regiona i EUROPOL-om.

U akciji “Marta“, koja je trajala više mjeseci, a koja je realizovana u septembru 2013. godine, u pet crnogorskih gradova uhapšeno je 16 osoba, od kojih i jedan policijski službenik.

Inspektor za suzbijanje droge, koji je uhapšen u toj akciji je Rajko-Radža Radanović. On se sumnjiči da je počinio krivično djelo neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga i zloupotrebu službenog položaja.

Heroin se u Crnu Goru krijumčari jednim krakom tzv. Balkanske rute
“Kriminalistička obrada u tom predmetu upućuje na osnovanu sumnju da su ova lica počinila krivično djelo neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga na način što su zloupotrebom opojnih droga ostvarivala veliku materijalnu korist, koja je iznosila nekoliko desetina hiljada eura na mjesečnom nivou. Policijski službenik R.R. se, osim navedenih djela, sumnjiči i da je počinio krivično djelo zloupotreba službenog položaja. Policijski službenici su tokom višemjesečnih aktivnosti u ovoj akciji, otkrili, presreli i presjekli nekoliko isporuka narkotika i oduzeli oko 500 grama heroina, 20 grama kokaina i veću količinu suboteksa, kao i veću količinu supstanci koje se koriste za miješanje sa heroinom, radi njegove pripreme za tzv. uličnu prodaju. Takođe je oduzeto i više drugih predmeta vezanih za izvršenje navedenih krivičnih djela, koji će u postupku biti prezentovani kao dokazi”, pojašnjeno je iz policije.

Četiri kilograma heroina - velika zapljena

Heroin se u Crnu Goru krijumčari jednim krakom tzv. Balkanske rute, pojašnjava sagovornik “Vijesti". On ističe da su ulazni putevi te droge iz Kosova i Albanije, a da heroin dalje ide preko Crne Gore.

"Po obimu i značaju u međunarodnim okvirima nijesu prepoznati kao glavni krijumčarski putevi, koji inače vode preko Bugarske, Makedonije, Kosova i Srbije. U toku 2013. godine registrovano je nekoliko slučajeva krijumčarenja heroina u Crnu Goru i iz Crne Gore prema zemljama regiona. Izvršene su dvije zapljene isporuka od po kilogram heroina, koji su osumnjičena lica imala namjeru da prokrijumčare iz Srbije u Crnu Goru”, kazao je on.

Dodao je da je u 2013. izvršena i jedna značajna zapljena heroina na teritoriji Crne Gore.

"Četiri kilograma heroina zaplijenjena su na graničnom prelazu Šćepan Polje između Crne Gore i Federacije Bosne i Hercegovine. To je najveća zaplijena heroina u Crnoj Gori, u posljednje dvije godine", kazao je on.