Sekulić: Novi operatori ne narušavaju konkurenciju

Statistički podaci, kako je podsjetio, pokazuju visoko korišćenje servisa i usluga, dok postojeći operatori korisnicima nude najsavremenije servise visokog kvaliteta

60 pregleda7 komentar(a)
Zoran Sekulić, EKIP, Foto: Boris Pejović
03.01.2014. 11:19h

Ulazak četvrtog operatora mobilne telefonije na crnogorsko tržište ne može narušiti konkurenciju, a najveće benefite od toga imali bi korisnici i društvena zajednica u cjelini, ocijenio je izvršni direktor Agenciji za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP) Zoran Sekulić.

On je kazao da je ulazak četvrtog operatora, i dalje, aktuelno i moguće pitanje.

"Crna Gora je u svijetu prepoznata kao jedna od država sa najvećom penetracijom mobilne telefonije. Na kraju novembra u državi je bilo 1,03 miliona korisnika mobilne telefonije što odgovara penetraciji od 165 odsto", kazao je Sekulić agenciji Mina-business.

Statistički podaci, kako je podsjetio, pokazuju visoko korišćenje servisa i usluga, dok postojeći operatori korisnicima nude najsavremenije servise visokog kvaliteta.

"EKIP obavlja kontrolu i monitoring radio-frekvencijskog spektra, a mjerenja sprovedena u prošloj godini su pokazala da parametri kvaliteta servisa koji su od značaja za korisnika, zadovoljavaju vrijednosti propisane međunarodnim standardima", rekao je Sekulić.

Predstavnici EKIP-a su, prema njegovim riječima, u redovnoj komunikaciji sa vodećim operatorima u Crnoj Gori, dobili informacije da će oni i u ovoj godini nastaviti sa investicijama na daljem razvoju mreža i servisa.

"Dakle, postojeći operatori osluškuju kretanja na tržištu i nastoje da svoju poziciju dodatno ojačaju i spremno dočekaju ulazak novih operatora", poručio je Sekulić.

On je podsjetio da je više subjekata sredinom prošle godine pokazalo interesovanje za korišćenje radio-frekvencija iz opsega od 2,5 hiljada do 2,69 hiljada megaherca (MHz) za realizaciju javne elektronske komunikacione mreže u cilju pružanja javnih elektronskih komunikacionih usluga u skladu sa IMT standardom na nacionalnom nivou.

"Osim ovog radio-frekvencijskog opsega, najkasnije sredinom naredne godine, nakon okončanja procesa digitalizacije analogne televizije, postaće slobodne i radio-frekvencije iz opsega od 790 do 862 MHz. Taj opseg, poznatiji u stručnoj javnosti kao digitalna dividenda, je opredjeljen i za mobilnu službu", objasnio je Sekulić.

Interesovanje, kako je naveo, postoji i to ne samo od operatora koji su već registrovani kod EKIP-a za obavljanje djelatnosti elektronskih komunikacija, već i od subjekata koji se tom djelatnošću bave u drugim državama, poput Italije i Rusije, kao i u zemljama iz okruženja.

Sekulić je podsjetio da je i tokom 2006. godine bilo skeptika koji su javno iznosili ubjeđenje da u Crnoj Gori nema prostora za ulazak i opstanak trećeg operatora - M:Tela.

"Taj operator ne samo što je ušao na naše tržište, već je za kratko vrijeme stekao povjerenje korisnika, tako da je na kraju novembra prošle godine oko 26 odsto ukupnog broja korisnika koristilo njihove servise", kazao je Sekulić.

Ostala dva operatora, Crnogorski Telekom i Telenor, kako je naveo, su nastavili sa uspješnim radom i nakon dolaska trećeg operatora.

Dolazak M:Tela je unaprijedio konkurenciju na tom tržištu, a rezultat te konkurencije se između ostalog ogledao i u ponudi mnogobrojnih servisa i korisničkih paketa sa brojnim pogodnostima za korisnike, snižavanje cijena, uvođenje novih tehnoloških rješenja«, tvrdi Sekulić.

On je podsjetio da je Zakonom o elektronskim komunikacijama, koji je donijet 13. avgusta prošle godine, a stupio na snagu 21. avgusta, propisano donošenje 60 podzakonskih akata u roku od godinu od dana početka važenja tog akta.

„Više od polovine tih podzakonski akata treba da donese EKIP. Za podzakonska akta, koja na osnovu tog zakona donose Vlada i Ministarstvo za informaciono društvo i telekomunikacije, Agencija priprema stručne osnove za njihovu izradu”, saopštio je Sekulić.

On je naveo da će, s obzirom da se radi o veoma obimnom i zahtjevnom poslu, na pripremi podzakonskih akata biti angažovani svi zaposleni EKIP-a i da će to za tog regulatora biti apsolutni prioritet u ovoj godini.

„Taj važan zadatak će biti uspješno završen, uporedo sa realizacijom ostalih aktivnosti od kojih bi izdvojio povećanje stepena konkurencije na tržištu i povećanje nivoa zaštite korisnika elektronskih komunikacionih usluga“, dodao je Sekulić.

Povećanje stepena konkurencije će se sprovoditi, pored već pomenutih priprema za ulazak četvrtog mobilnog operatora na tržište Crne Gore i kroz praćenje implementacije regulatornih obaveza nametnutih operatorima sa značajnom tržišnom snagom i regulaciju maloprodajnih cijena usluga fiksne telefonije.

„Nametnute regulatorne mjere na veleprodajnom nivou treba da dovedu do smanjenja cijena elektronskih komunikacionih usluga za krajnje korisnike“, smatra Sekulić.

Povećanje nivoa zaštite korisnika elektronskih komunikacionih usluga će se, između ostalog, sprovoditi kroz precizno definisanje korisničkih ugovora koji će im omogućiti sva prava garantovana zakonom, kao i kroz permanentnu edukaciju korisnika o njihovim pravima i proceduri zaštite prava i interesa.

"EKIP u ovoj godini ima cilj, kao i od svog osnivanja, da crnogorsko tržište elektronskih komunikacija učini sigurnim i predvidivim za postojeće operatore, privlačnim za ulazak novih operatora, kao i konkurentnim tržištem koje građanima pruža kvalitetne elektronske komunikacione usluge po pristupačnim cijenama", zaključio je Sekulić.