Maraton preko Sinjajevine: Skijama pješke od Kolašina do Žabljaka

“Pripreme za maraton su u toku. Čekaćemo prvi sunčani vikend u martu i krećemo"

149 pregleda2 komentar(a)
maraton na Sinjajevini, Foto: Privatna arhiva
03.01.2014. 20:29h

Već deset godina je od kada je obnovljen Planinarski klub “Bjelasica”, a većina od skoro 100 članova sa gostima iz svih krajeva Crne Gore zimske vikende provodi na planini po kojoj se zove njihovo društvo. Subotom veče okupe se u planinarskom domu na Vranjaku, koji su sami izgradili, a onda narednog dana na skijama preko Bjelasice.

“Od kada smo izgradili dom imamo običaj da zimi, kada su veliki snjegovi i niske temperature vikende provodimo u domu. Izađemo subotom poslijepodne do doma, tamo se naloži vatra i provedemo noć družeći se, pripremajući naše specijalitete. Nedjelja ujutro je rezervisana za obilazak planine na nordijskim skijama. Nevjerovatno je koliko je planina drugačija, izazovnija i više divlja zimi. Svake nedjelje idemo u različitim pravcima - do Komova, Biogradskog jezera ili prema Jelovici…Mnogo ljudi iz Podgorice i sa primorija nam dođe u posjetu. Jedan član ekipe je iz Bara, zove se Slavko Stević, on ne propušta nijedan vikend”, priča Duško Raketić.

Ove godine će u vrlo zahtjevnoj i na dionicama opasnoj turi učestvovati i dva najstarija kolašinska planinara, sedamdesettrogodišnji Rajo Puletić i sedam godina stariji Mile Bajović
Podsjeća da u Kolašinu duže od tri decenije nije postojalo planinarsko društvo sve dok grupa entuzijasta 2003. godine nije odlučila da opet osnuje društvo sa starim imenom “Bjelasica”. Spontano su se okupili, napravili par planinarskih tura i uz podršku botaničara Danijela Vinceka odlučili da obnove društvo. U “prvoj postavi” je bilo deset Kolašinaca, Rajo Puletić, Mile Bajović, Aco Popović, Milan i Duško Raketić, Željko Braunović, Živan Pavlović, Mile Bulatović, Nenad Bešić i Darko Medenica.

“Ubrzo poslije osnivanja se stvorila ideja o obnavljanju planinarskog doma na planini Bjelasici. Rajo Puletić, inače profesionalni stolar je inicirao izgradnju doma od brvana i na sebe preuzeo najveći teret izgradnje planinarskog doma. Proveli smo pola godine u hali jednog kolašinskog preduzeća, obrađujući građu za dom. Čak smo i eksperimentalno sastavili krovnu konstrukciju u hali da bi bili sigurni da nema greške jer u planini bismo teško to ispravili”, kaže Raketić.

Gradnja doma na Vranjaku bila je naporna, sjeća se on. Svaki vikend tokom ljeta bili su na planini i podizali građevinu, koja sada služi za odmor i zadovoljstvo desetinama planinara iz cijele Crne Gore. Tek naredne godine uspjeli su da stave vrata i prozore, a zanimljivo je da je ta stolarija nekada bila na starom hotelu “Bjelasica”.

“Tako smo na kraju uspjeli uz podršku nekoliko firmi i sugrađana da na temeljima starog poslijeratnog planinarskog doma konačno podignemo i novi. Prije tri godine odlučili smo da ponovo pokrenemo “sinjajevinski sektor”. U okviru tog maratona na nordijskim skijama prelazimo preko 50 kilometara preko planine Sinjajevine od Kolašina do Žabljaka. Uz logističku podršku Turističke organizacije Kolašin i NVO “Natura” tu manifestaciju smo organizovali prošle godine. A uveliko se pripremamo da u martu ove, ponovimo taj podvig”, kaže Raketić.

Pripreme za maraton preko Sinjajevine su u toku. Zanimljivo je da će ove godine u toj vrlo zahtjevnoj turi učestvovati vjerovatno i dva najstarija kolašinska planinara sedamdesetrogodišnji Rajo Puletić i sedam godina stariji Mile Bajović.

“Pripreme za maraton su u toku. Čekaćemo prvi sunčani vikend u martu i krećemo. Rajo i Mile su sa nama do sada išli i do 25 kilometara na skijama, a ove godine vjerovatno će učestvovati i u prelasku planine Sinjajevine. Prema iskustvima od prošle godine ta manifestacija će i pored zahtjevnosti i na nekim mjestima, kao što je prevoj Vratlo, vrlo opasnih dionica ipak privući na desetine učesnika. Na taj način značajno obogaćujemo i zimsku turističku ponudu, ali pravimo atrakciju i za sugrađane, kaže Raketić.