"Hoćeš da te mrak pojede... kuća izgori... auto eksplodira"

"Nivo napada na predstavnike medija i dalje raste na području OEBS, novinarima se svakodnevno prijeti zbog onoga što govore ili pišu"

8 komentar(a)
02.01.2014. 18:39h

"Hoćeš da znaš istinu", "Hoćeš da te mrak pojede... kuća izgori.. auto eksplodira", samo su neki primjeri prijetnji novinarima u OSCE regionu, koje su im upućene samo zato što su radili svoj posao.

Ove prijetnje često su pretvorene u djela - u posljednjih nekoliko mjeseci novinari su brutalno napadani na ulicama, njihovi domovi su zapaljeni, a eksplozivne naprave postavljane u njihovim automobilima.

Vlasti ne uspijevaju da istraže ove zločine, čime počinitelji prolaze nekažnjeno. Čak 95 odsto napada na novinare širom svijeta prolazi nekažnjeno, navodi se na stranicama Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OSCE).

Predstavnik za slobodu medija OEBS Dunja Mijatović stoga je sredinom decembra pokrenula globalnu kampanju čiji je cilj okončanje nekažnjavanja zločina nad novinarima.

Nivo napada na predstavnike medija i dalje raste na području OEBS, novinarima se svakodnevno prijeti zbog onoga što govore ili pišu, kazala je Dunja Mijatović.

Novinarima se, kako je rekla, mora uvijek garantovati bezbjednost. Prema njenim riječima, trebalo bi koristiti sva raspoloživa sredstva kako bi se podigla svijest o tome.

Kampanja je originalno pokrenuta na inicijativu Komisije za istraživanje ubistva novinara u Srbiji, da bi na inicijativu Dunje Mijatović postala globalna. Kampanja, pored ostalog, uključuje i video spotove na engleskom, ruskom i srpskom jeziku.

"Ova kampanja se fokusira na suštinu slobode medija. Ako novinari nisu bezbjedni i slobodni da pišu ili istražuju kako bi objavili priče, to znači da su ugrožene sloboda izražavanja i sloboda medija. Šerujte i promovišite ovaj video - imperativ je da svi ustanemo u odbranu novinarstva", poručila je Mijatovićeva.

Galerija