Poljska: Premijer sazvao hitnu sjednicu vlade zbog pijanih vozača

Dvedešsestogodišnji Poljak, koji je izazvao nesreću, već je jednom kažnjavan zbog vožnje u pijanom stanju.

2 komentar(a)
Donald Tusk, Foto: AlJazeera Balkan
02.01.2014. 11:31h

Premijer Poljske Donald Tusk sazvao je hitan sastanak sa ministrima nadležnim za pooštravanje propisa protiv pijanaca za volanom zbog jučerašnje tragedije.

Dvadesetšestogodišnji Poljak, koji je izazvao nesreću, već je jednom kažnjavan zbog vožnje u pijanom stanju.

Njemu je 2006. godine oduzeta na godinu dana vozačka dozvola, a opet je sjeo pijan za volan juče i na mjestu gdje je dozvoljena brzina do 50 kilometara na čas u gradu na sjeverozapadu Poljske uletio u grupu pješaka na trotoaru.

Na licu mjesta poginulo je petoro ljudi, a kasnije i jedno dijete u bolnici, dok je teško povrijeđena 10-godišnja djevojčica u stabilnom stanju.

Tijela grupe pješaka, policajca, njegove supruge i troje djece i troje njihovih poznanika letjela su nekoliko metara od mjesta tragedije a BMW pijanog vozača završio je na krovu.

Vozač je prevezen u trijeznilište, a danas ga saslušava policija pošto je juče i tokom noći bio suviše pijan ali policija poslije saslušanja njegove djevojke koja je takođe bila u kolima ne isključuje ni varijantu da je u ljude uletio namjerno, pošto su se njih dvoje pred nesreću svađali.

"Već godinama imamo probleme sa pijanim vozačima. Činjenica je da postoji društveno prihvatanje takvog ponašanja. Ljudi sijedaju u kola sa nekim i vide da je pijan i ništa", kazao je ministar unutrašnjih poslova Bartlomjej Šenkijevič.

On je jutros radiju TOK FM rekao da to već postaje kao zaraza i da bez obzira što policija otkriva više pijanih Poljaka za volanom, sve više ima recidivista koji su kažnjeni i oduzeta im je vozačka dozvola zbog alkohola a opet pripiti sijedaju za volan čim im je vrate.

"Takođe sve više je onih kojima je oduzeta vozačka dozvola a oni uprkos tome ponovo voze", kazao je ministar.

Premijer Donald Tusk pozvao je danas na hitan sastanak ministra unutrašnjih poslova i ministra pravde da razmotre kakvim izmenama propisa ili mjerama bi mogli da se zaustave pijanci na poljskim drumovima.