Kako se oblače poslanici: Ko ima mjeru, ima sve

Poslanici za "Vijesti" otkrili, koliko novca su spremni da izdvoje za dobar izgled, koliko im je stalo do stajlinga i koji su im omiljeni modni brendovi

464 pregleda13 komentar(a)
31.12.2013. 14:15h

Odijelo ne čini čovjeka, ali bar djelimično čini poslanika - jer ga mora obući.

Međutim skupštinskim kodeksom nisu propisani detalji, poput vrijednosti garderobe, pa političari imaju slobodu izbora kada je u pitanju marka odijela ili odjeće, a oni su u anketi "Vijesti" otkrili, koliko novca su spremni da izdvoje za dobar izgled, koliko im je stalo do stajlinga i koji su im omiljeni modni brendovi.

Pripadnici opozicionih i vladajućih partija, ovoga puta su se složili i uglavnom davali slične odgovore - da im je najvažnije da izgledom ne bodu oči "običnim smrtnicima", a nisu bili škrti ni na dijeljenju komplimenata.

"Zaista mislim da se poslanici i poslanice Skupštine Crne Gore oblače primjereno funkciji koju vrše, makar dok su na radnom mjestu i da prosto na tome treba i insistirati jer mi vršimo zakonodavnu vlast i treba da poštujemo pravila kuće u kojoj radimo”, objasnila je Nada Drobnjak iz DPS-a.

Ona je dodala da u Skupštini nosi odjeću koju oblači i privatno, ali i da garderoba pokazuje šta je čovjek i koje vrijednosti sa sobom nosi.

Nisam bogat da kupujem jeftino

"Ne robujem ni markama, ni trendovima, već nosim ono što je meni udobno, a smatram da odgovara funkciji kojoj radim. Kupujem ono za čim mi srce zaigra i u čemu se zaista dobro osjećam, poštujem ono što su Englezi rekli "nisam bogat da kupujem jeftine stvari", ali imam i stvari koje mogu da izdrže samo jednu sezonu i u njima se dobro osjećam”, otkrila je poslanica.

Na pitanje ko se od njenih kolega izdvaja po jedinstvenom stilu, Drobnjak je kazala:

Nada Drobnjak

"Sad ste me zatekli. Moram da istaknem da sam kod sebe izgradila mišljenje da garderoba ne čini nešto bitno u promatranju ličnosti, ne posmatram garderobu već osobu".

Janko Vučinić, poslanik Demokratskog fronta, možda ne dijeli određena politička mišljenja sa Nadom Drobnjak, ali kada je u pitanju moda, imaju sličan stav.

"Oblačim se jednostavno, tako da u Skupštini nosim što i u drugim prilikama i nemam velike prohtjeve što se tiče garderobe. Nisu brendirana odijela, to mi uopšte nije bitno. Vodim računa o tome da je uredno i čisto, i to mi je sasvim dovoljno", kazao je Vučinić.

Ovaj poslanik je otkrio da je odijelo u kojem je tog dana došao u Skupštinu, platio između 150 i 200 eura, ali i da mu košulje obično pegla supruga.

Kod kuće u trenerci

I predsjednik Liberalne partije Andrija Popović peglanje prepušta ljepšoj polovini.

"Najteže mi je palo da stavim kravatu, nisam je ni nosio do prije desetak godina"
"Supruga to uvijek radi, što se tiče tih kućnih poslova prilično sam osakaćen, iako sam imao priliku da uđem u srž tih, kod nas podijeljenih muško - ženskih poslova", ispričao je Popović, a zatim obrazložio da je kao sportista živio u inostranstvu sedam godina.

"Dio toga vremena moja porodica nije bila sa mnom, pa sam dolazio u poprilično neprijatne situacije što se toga tiče, i morao sam da kuvam, perem, peglam... ali sam se često snalazio i na druge načine", otkrio je nekadašnji vaterpolista, kome je upravo zbog toga teško palo oblačenje odijela.

"Modne trendove baš i ne pratim, uvijek sam se trudio da se sportski oblačim. Ja sam relativno kasno ušao u politiku, prije desetak godina, a moj stil je uvijek bio sportski", pojašnjava Popović.

"Najteže mi je palo da stavim kravatu, nisam je ni nosio do prije desetak godina. Danas se dosta bavim rekreacijom, kada imam vremena plivam, idem na sportsko planinarenje ili trčanje i može se reći da kad nisam u Skupštini i oficijelnoj odjeći, uglavnom sam u trenerci", kazao je ovaj poslanik.

On je pohvalio oblačenje kolega iz poslaničkih klupa, ali nije bio siguran da li su im važni potpisi na odjeći koju nose.

"Nisam siguran da naši političari imaju mogućnosti, naravno govorim o dobrom dijelu, a ne o onom koji je došao do ogromnih sredstava, da oblače modele recimo italijanskih brendova", mišljenje je Popovića, koji je, dodao je, na sebi imao odijelo vrijedno sto eura, kupljeno na sniženju.

Minimalistički i s ukusom

Poslanica Pozitivne Crne Gore, Azra Jasavić stekla je naviku lijepog oblačenja tokom karijere pravnice, ali priznaje da je ulaskom u Skupštinu svoj stil odijevanja promijenila.

"I u pravosuđu se morate pristojno odijevati, ali u Skupštini je zahtjevnije. Traži se da budete još jednostavnije obučeni. Advokatura omogućava slobodu umjetničkog izraza u vizuelnom identitetu, dok je Skupština ipak minimalistički pozicionirana i moramo voditi računa da ne vrijeđa pogled i ukus građana, koji znamo da žive vrlo pristojno i skromno", smatra ona.

"Mislim da se moramo uskladiti i sa stilom i garderobom. Da ona nije neukusna, a da imamo mjeru, jer ko ima mjeru ima sve", savjetuje Jasavić.

Potpredsjedniku Skupštine i Bošnjačke stranke Sulju Mustafiću, važnije je da dobro izgleda, nego da nosi odjeću sa potpisom.

"Prvo oblačim ono što mi lijepo stoji, a moja supruga je obično ta koja donosi odluku u tom smislu. Bitno mi je da mi dobro stoji, ako vidim da je kvalitetno, onda je nebitno da li je to neka zvučna svjetska marka. Ima mnogo brendova, koji nisu tako zvučni, ni skupi, a vrlo su kvalitetni", tvrdi on.

Da je nužda, peglao bi

Mustafić kaže da svoje odijelo nije platio više 200 eura i naglašava da nije kupljeno skoro, a zatim priznaje da nikada nije ispeglao košulju.

"Nijesam to nikada radio, ali naravno da je neka nužda to bih mogao sam da uradim", kaže Mustafić.

Ministarka bez porfelja Marija Vučinović pohvalila je stil oblačenja poslanika i poslanica, koji se kako kaže oblače sa ukusom i primjereno Skupštini.

"Ne pratim trendove, već gledam da se oblačim pristojno, kao i prije nego što sam postala ministarka. Inače, poštujem Vladin kodeks oblačenja. Modu ne pratim, jer više nemam ni liniju, ali gledam da je to ozbiljno i kulturno", kratko je objasnila ona.

Prema mišljenju Gorana Danilovića iz Demokratskog fronta, poslanicima je odijelo radna uniforma.

"Ona treba da budu "politička", a to znači da ne pretjerujemo u egzibicijama. Podrazumijeva se da se političari, pripadali ovoj ili onoj grupaciji, ipak, oblače konzervativno. Tih starih i staromodnih pravila se pridržavamo", kaže on.

On se izdvojio kao jedini poslanik koji je uz osmijeh priznao da često u ruke uzme peglu.

"Kada je košulja ispeglana, to je moja zasluga i ne zbog toga što nema ko da brine o meni, već po navici. Još kao student sam navikao da se brinem o sebi", ispričao je ovaj poslanik.

Kako mi stoji kravata?

Poslaniku Demokratske partije socijalista, Miodragu Vukoviću nakon 20 godina političke karijere ne pada teško da nosi odijelo, a zaključio je da svi poslanici takođe poštuju kodeks oblačenja, što po njemu dokazuje visok nivo odgovornosti i svjesnost toga da ih građani gledaju.

"Jednom sam se, spremajući se da dam izjavu našalio i upitao kako mi stoji kravata, jer više komentarišu to, nego ono što sam rekao. Bilo mi je teško u početku da se prilagodim, jer sam radio kao saradnik na fakultetu, gdje ne morate da nosite kravatu i odijelo. Volim da sam u skladu sa imidžom institucije i drago mi je što je to slučaj sa koleginicama i kolegama. Mislim da nas je lijepo vidjeti, ako nas nije lijepo slušati", u šali je odgovorio poslanik.

Vuković, zatim dodaje da mu je najdraža marka "Ermenegildo zegna", čije je odijelo i nosio, a koje je “dobio od najbližeg člana porodice i koštalo je 280 eura”.

Nosi "Bosa", a ne ustaje na himnu

Vuković je sa čitaocima "Vijesti" podijelio i anegdotu iz Skupštine, koja po njegovom mišljenju, pokazuje da nekada odijelo demantuje politički stav.

"Recimo, mi smo se polomili posljednjih godina da jedni druge ubijedimo kako treba da se odnosimo prema simbolu naše države. Pola himne je napisao ustaški saradnik - vrlo upitno, istoričari se svađaju, ali je ta polovina razlog da oni u lijepim odijelama i toaletama ne ustaju", počinje priču Vuković.

"Prošla su vremena kada su političari dobijali na poklon skupa odijela - tuđe odijelo, tuđi političar", kaže Danilović
"A zamislite, ja pitam kolegu gdje je kupio odlično, crno, savršenog kroja odijelo i on mi kaže da je "Bossovo". Pitam ga da li mu to smeta, a kada mi je odgovorio ne, kažem mu: "Stoji ti savršeno, kao što bi ti stojalo da te drugi gledaju kako kao odgovorni političar slušaš himnu do kraja. Ako je Sekula Drljević bio saradnik NDH-a, Hugo Bos je bio jedan od najboljih prijatelja Adolfa Hitlera"", prepričava poslanik.

On dodaje da ipak djelo i umjetnost treba odvajati od postupaka i da mu se bez obzira na biografiju Huga Bosa, ta odijela dopadaju.

"Imam možda dva ili tri skupocjena odijela, ali imam dosta onih koje sam platio na rate ili na odloženo. Važno je da se čovjek osjeća komotno u odijelu, da mu ne predstavlja oklop koji će da ga žulja i odvlači mu pažnju sa bitnijih stvari", poručuje on.

Tuđe odijelo, tuđi političar

Na pitanje da li je bolje imati dva skupocjena odijela ili više jeftinijih Danilović uz smijeh odgovara da je najbolje kupiti više skupih.

"Ali je to nemoguće. Ako radite samo posao političara, ništa od te priče. Važno je da odijelo lijepo stoji i da se ne zaboravi ona narodna da 'odijelo ne čini čovjeka'. A suštinski mislim da se za skroman novac, može kupiti vrlo lijepo odijelo i lično tome ne robujem, čak su mi drage neke domaće i regionalne firme”, otkriva funcioner Demokratskog fronta.

"Prošla su vremena kada su političari dobijali na poklon skupa odijela - tuđe odijelo, tuđi političar", poručuje Danilović, koji poput anketiranih kolega kaže da je odijelo koje nosi platio između 150 i 200 eura.

Galerija