Dakićevci i ovu Novu godinu dočekuju ispred Vlade

"Za običnog čovjeka to je veliki period, tako da je veći broj bivših radnika fabrike ostvario pravo na penziju, a da nije primio 77 zarada"

3 komentar(a)
Radoje Dakić, Foto: Boris Pejović
29.12.2013. 12:14h

Bivši radnici i povjerioci podgoričke fabrike "Radoje Dakić" dočekaće, peti put, Novu godinu ispred zgrade Vlade, nezadovoljni što im, u skladu sa sudskim presudama, nijesu isplaćena potraživanja.

Predsjednik Koordinacionog odbora povjerilaca "Radoja Dakića", Milan Vukčević, kazao je da država i njene institucije već osam godina ne izvršavaju pravosnažne sudske presude, što sistemski ugrožava vladavinu prava.

"Za običnog čovjeka to je veliki period, tako da je veći broj bivših radnika fabrike ostvario pravo na penziju, a da nije primio 77 zarada", rekao je Vukčević agenciji Mina-business.

On je dodao da će ova godina ostati upamćena i po tome što su pravni zastupnici bivših radnika i povjerilaca "Radoja Dakića" blagovremeno tražili od Vlade, kao osnivača i većinskog vlasnika preduzeća, da u budžet za narednu godinu uvrsti njihove zarade. Pravni zastupnici su, kako tvrdi Vukčević, kao i bivši radnici i povjerioci naišli na ćutanje administracije Vlade.

"Crni bilans je preko 300 peminulih koji nijesu dočekali da raspolažu plodovima svoga rada", poručio je Vukčević.

Bivši radnici „Radoja Dakića“ od početka 2009. godine organizuju mirne proteste i traže hitno izvršenje sudskih presuda koje podrazumijevaju isplatu 37 miliona eura.

Glavnica duga porasla je na oko 48 miliona eura, pripadajuće kamate koje je potvrdio Viši sud još sedam miliona eura, a pravo na isplatu ima 1,65 hiljada bivših radnika.

Radnicima je pravosnažnim sudskim presudama dodijeljeno zemljište vrijedno oko 40 miliona eura koje ne mogu da prodaju.

Sudsko ročište za prodaju nekretnina »Radoja Dakića« odloženo je za 20. decembar, a na prodaju je 27 parcela vrijednih oko 81,16 miliona eura.

Kompanije Zetagradnja i Čelebić su 27. oktobra 2011. godine odustale od kupovine zemljišta "Dakića", površine 221 hiljadu kvadratnih metara, za koje su nudili 35,4 miliona eura.

Konzorcijum šest crnogorskih firmi, kojeg su činili Voli, Bemax, Novi Volvox, Kroling, Normal kompani /Company/ i Master inženjering za zemljište je nudio 27 miliona eura.