Loše vijesti za Zukerberga: Facebook je "mrtav i pokopan"

Novo istraživanje potvrdilo je ono o čemu se priča već dugo vremena – Facebook je dosadio tinejdžerima koji sve više koriste mreže poput Instagrama i Snapchata

50 pregleda2 komentar(a)
Facebook, Foto: Clickorlando.com
27.12.2013. 20:34h

U posljednje vrijeme se mnogo priča o tome kako Facebooku pada popularnost među tinejdžerima jer mladi više ne žele da objavljuju sadržaj na ovoj mreži kojom se koriste njihovi roditelji, a sve češće i djedovi i bake.

Prema pisanju Business Insidera, ova je godina označila prekretnicu u načinu na koji tinejdžeri koriste društvene mreže jer sve više njih koristi alternativne mreže umjesto Facebooka pa su tako među njima sve popularniji Twitter, Instagram i WhatsApp, odnosno milioni koriste Snapchat, servis za slanje samouništivih poruka koji je postao toliko velika prijetnja Zukerbergu da je on ponudio čak tri milijarde dolara za preuzimanje ove kompanije, ali ta cifra nije zadovoljila vlasnika Snapchata.

Nedavna istraživanja koje je finansirala Evropska Unija, a koja su provedena na jednom univerzitetu u Velikoj Britaniji, potvrdila su sva ova strahovanja Zukerberga o mladima koji sve manje koriste njegovu mrežu. Provedeno je čak devet istraživanja u sedam zemalja tokom perioda od 15 mjeseci, a rezultati ovih istraživanja u Velikoj Britaniji pokazali su da ne samo da mladi između 16 i 18 godina sve manje koriste Facebook, već je on za njih 'mrtav i pokopan' te je većini neprijatno da se uopšte povezuju sa Facebookom.

Isto je istraživanje pokazalo i da se promijenio odnos roditelja prema Zukerbergovoj društvenoj mreži jer su oni prvo bili zabrinuti oko toga što njihova djeca koriste Facebook, a sada upravo oni insistiraju na njegovom što većem korišćenju. Naime, sada kada je i veliki broj roditelja shvatio kako Fejs funkcioniše, oni žele da i drugi članovi njihove porodice ostanu povezani i objavljuju sadržaj na ovoj mreži kako bi pratili šta se događa u njihovim životima.

"Kao odgovor roditeljima, mladi se okreću stvarima koje su više cool' i koje ne koriste njihovi roditelji, zaključeno je u ovom istraživanju.

Te stvari su, dakle, Instagram i Snapchat, a kada i ove mreže postanu popularne među njihovim roditeljima, tinejdžeri će opet naći neko 'novo i cool mjesto' za sebe gdje će biti sigurni da njihove objave i fotografije neće pratiti, lajkovati i komentarisati i njihovi roditelji.