Mugoša: Veliki tender za zaštitu životne sredine 24. decembra

Mugoša je podsjetio da su najveća ulaganja bila usmjerena na unapređenje infrastrukture, vodosnabdijevanje i prečišćavanje otpadnih voda

3 komentar(a)
Miomir Mugoša, Foto: Vesko Belojević
19.12.2013. 14:04h

Gradonačelnik Glavnog grada Miomir Mugoša rekao je da očekuje najboljeg partnera za projekat pomoću kojeg će se, kako je naveo, zaštiti rijeka Morača, podzemne vode i Nacionalni park Skadarsko jezero, a čiji će tender biti raspisan 23. decembra.

Mugoša je na svečanoj sjednici, povodom Dana oslobođenja Podgorice, podsjetio da su najveća ulaganja bila usmjerena na unapređenje infrastrukture, vodosnabdijevanje i prečišćavanje otpadnih voda.

On je podsjetio da su ova i nekoliko prethodnih godina bile su u znaku priprema za izgradnju izuzetno važnog projekta, izgradnju uređaja za prečišćavanje otpadnih voda sa sanacijom otpadnog mulja i primarnom mrežom fekalne kanalizacije u dužini 41 kilometar, vrijednosti oko 60 miliona eura.

»Očekujemo da ćemo u tenderu, koji ćemo raspisati 23. decembra imati najboljeg partnera u projektu vijeka za Podgoricu, ali izuzetno značajnog za državu, gdje će se uz pomoć njega zaštiti rijeka Morača, podzemne vode kao i Nacionalni park Skadarsko jezero«, rekao je Mugoša.

Prema njegovim riječima, neodvojiv dio tog projekta je izgradnja jugozapadne obilaznice oko Podgorice sa dva mosta na Morači.

Glavni grad počinje izgradnju paviljona u okviru Javne ustanove za smještaj, rehabilitaciju i resocijalizaciju korisnika psihoaktivnih supstanci, otvaranje Dnevnog centra za djecu sa posebnim potrebama i pripreme za izgradnju Gradskog pozorišta
»Od izgradnje uređaja za prečišćavanje otpadnih voda do stambenih zgrada kao najzanačajnije projekte planiramo završetak gradskog parlamenta, izgradnju postrojenja za tretman podzemnih voda na deponiji Livade i eksploataciju bio gasa sa deponije i njegovog transfera u toplotnu električnu energiju«, naveo je Mugoša.

Uz podršku Evropske komisije, kako je najavio, Glavni grad počinje izgradnju paviljona u okviru Javne ustanove za smještaj, rehabilitaciju i resocijalizaciju korisnika psihoaktivnih supstanci, otvaranje Dnevnog centra za djecu sa posebnim potrebama i pripreme za izgradnju Gradskog pozorišta.

»Podgorici kao političkom, privrednom i kulturnom središtu Crne Gore namijenjena je uloga lokomotive u ukupnom razvoju države. I u najboljim i u najgorim vremenima dokazali smo se dostojnim takve uloge«, poručio je Mugoša.

Nagrade Glavnog grada uručene su režiseru Jagošu Markoviću, Transplantacionom timu Kliničko bolničkog centra Rebro iz Zagreba i najboljim studentima u studijskoj 2012/13. godini.