Ruska Duma amnestira 25.000 ljudi

Na osnovu ovog zakona mogle bi da budu oslobođene članice pank benda Pusi rajot koje se već dvije godine nalaze u zatvoru

0 komentar(a)
Ruska Duma, Foto: RT
17.12.2013. 11:48h

Ruska Duma je u prvom čitanju usvojila predsjednikov predlog za amnestiju povodom 20. godišnjice Ustava Rusije, a kojom je obuhvaćeno 25.000 ljudi.

Prema pratećim dokumentima, amnestijom bi trebalo da budu obuhvaćeni ljudi koji spadaju u kategorije najslabije socijalno zaštićenih kažnjenika, što podrazumijeva osumnjičene i okriveljene za prekršaje kao i osobe koje imaju određene zasluge za Rusiju.

"To podrazumijeva maloletne osobe, majke maloljetne djece, trudnice, žene starije od 55 godina i muškarce starije od 60 godina, invalide I iII kategorije, a takođe i osobe koje su učestvovale u raščišćavanju posljedica havarije u Černobilu, vojnike, saradnike organa unutrašnjih poslova Rusije, izvršnog sistema i druga lica koja su učestvovala u ratnim dejstvima", kaže se u objašnjenju odluke.

Amnestija je predviđena samo za lica osuđena na kazne do pet godina koje ranije nisu bile osuđivane.

Na osnovu ovog zakona mogle bi da budu oslobođene članice pank benda Pusi rajot koje se već dvije godine nalaze u zatvoru, Nadežda Tolokonjikova i Marija Aljohina, jer obje imaju malu djecu.

Grupa poslanika planira da podnese amandmane kako bi se amnestija odnosila i na ljude koji čekaju suđenje uključujući i aktiviste "Grinpisa".

Objavljivanje amnestije je u isključivoj nadležnosti Dume i stupa na snagu posle zvaničnog objavljivanja, što bi moralo da se desi do kraja nedjelje.

Prije skoro 20 godina, 23. februara 1994. godine, prvi saziv Dume je počeo rad objavljivanjem amnestije povodom usvajanja Ustava, a u cilju "nacionalnog pomirenja".

Tada je iz zatvorskih sutanova oslobođeno 23 hiljade kažnjenika