Hrvatski duvan na udaru pravila EU

Navedene duvanske sorte "barli" i "virdžinija" ne zadovoljavaju stroge kriterijume u pogledu sadržaja nikotina i katrana, kao ni ugljen-monoksida

0 komentar(a)
cigarete, Foto: Shutterstock.com
16.12.2013. 13:51h

Najzastupljenije sorte duvana u Hrvatskoj, "barli" i "virdžinija", mogle bi biti zabranjene novom direktivom EU, čije se usvajanje očekuje polovinom 2014.

Kako ocjenjuju u Sektoru za poljoprivredu, prehrambenu industriju i šumarstvo Privredne komore Hrvatske, ove sorte bi bile najpogođenije ukoliko bi prošli svi zahtjevi koje je postavila Evropska komisija u donošenju direktive, donijete u cilju smanjenja pušenja među mladima i redukovanja broja pušača za dva odsto u razbolju od pet godina, piše Poslovni dnevnik.

Navedene duvanske sorte "barli" i "virdžinija" ne zadovoljavaju stroge kriterijume u pogledu sadržaja nikotina i katrana, kao ni ugljen-monoksida.

Hrvatska je jedna od devet članica EU koje su potpisale Deklaraciju o dodatnoj zaštiti proizvođača duvana, da bi im se omogućio nastavak proizvodnje tih sorti duvana i duvanskih mješavina, a što bi se unijelo i u konačni tekst EU Direktive o duvanu. Osim Hrvatske, tu deklaraciju potpisale su još Bugarska, Španija, Grčka, Portugal, Mađarska, Rumunija i Poljska, kao i Italija, koja je ujedno i inicirala okupljanje duvanskih zemalja.

Hrvatska, inače, u primarnoj proizvodnji duvana čini oko sedam odsto ukupne proizvodnje duvana u Evropi. Prema zvaničnim podacima, u Hrvatskoj ima oko 600 proizvođača duvana, a godišnja proizvodnja iznosi oko 12.000 tona.

Hrvatska je zato, ističu u Komori, itekako zainteresovana da se kroz angažman svih relevantnih institucija u državi, kao i zastupnika u Evropskom parlamentu, osigura što duže prelazno razdbolje, kako bi se hrvatskim proizvođačima omogućio nastavak proizvodnje glavnih sorti duvana. Trenutno se na nivou EU pregovara o prelaznom roku od šest do osam godina.