Sud pravde EU: Istopolne zajednice da uživaju ista prava kao heteroseksualne

Odbijanje da se parovima civilne zajednice priznaju ista prava predstavlja direktnu diskriminaciju baziranu na seksualnoj orijentaciji

82 pregleda6 komentar(a)
Gej brakovi, LGBT, Foto: Reuters
12.12.2013. 16:00h

Sud pravde EU danas je zaključio da homoseksualni parovi koji su sklopili civilnu zajednicu treba da uživaju ista prava kao i heteroseksualni supružnici.

Odbijanje da se parovima civilne zajednice priznaju ista prava predstavlja "direktnu diskriminaciju baziranu na seksualnoj orijentaciji", naveo je Sud u svom saopštenju.

Sudu čije je sjedište u Luksemburgu, prije nekoliko godina se obratio jedan državljanin Francuske koji sa svojim partnerom živi u civilnoj zajednici.

On je tada naveo da je njegov poslodavac odbio da mu dodijeli iste privilegije kao i heteroseksualnim bračnim parovima, kao što su povećanje plate i dodatni slobodni dani.

Iako u civilnoj zajednici mogu da žive i heteroseksualni parovi, to ne znači da u ovom slučaju nije riječ o diskriminaciji, naveo je Sud.

Sud pravde EU je podsjetio da 2007. godine, u vrijeme razmatranja spornog slučaja, homoseksualni parovi u Francuskoj nisu mogli da sklapaju brakove.

Zakon kojim se osobama istog pola omogućava sklapanje brakova, donesen je u Francuskoj u maju 2013. godine.