Vulkan u nacionalnom parku Jelouston je veći nego što su naučnici mislili

Ukoliko bi se danas desila erupcija supervulkana, posljedice bi bile katastrofalne, a posljednja velika erupcija desila se prije 640.000 godina

220 pregleda3 komentar(a)
Jelouston, Foto: AFP
12.12.2013. 08:33h

Supervulkan, koji se nalazi ispod Nacionalnog parka Jelouston, mnogo je veći nego što su naučnici u početku mislili.

Nova studija je pokazala da je komora za magmu oko 2,5 puta veća od dosadašnjih procjena. Naime, naučnici su otkrili da je pećina duža od 90 kilometara i da sadrži od 200 do 600 kubnih kilometara rastopljenih stijena.

Ova otkrića su predstavljena na sastanku Američke gofizičke unije u San Francisku.

"Mi tamo istražujemo već duže vremena i uvijek smo mislili da je veći, ali ovaj je nalaz zapanjujuć", kazao je profesor Bob Smit sa Univerziteta u Juti koji je učestvovao u istraživanju.

Kako piše BBC, ukoliko bi se danas desila erupcija supervulkana, posljedice bi bile katastrofalne, a posljednja velika erupcija desila se prije 640.000 godina.

Kako bi napravili mapu komore za magmu, naučnici su koristili mrežu seizmometara postavljenih oko parka.

"Snimali smo zemljotrese u Jeloustonu i okolini i mjerili seizmičke talase dok su putovali kroz tlo. Talasi putuju sporije kroz vrući i djelimično rastopljen materijal, tako da možemo izmjeriti ono što je u dubini", objasnio je profesor Džejmi Farel sa Univerziteta u Juti, koji je, takođe, učestvovao u istraživanju.