Opozicija i SDP blokiraju produženje ugovora za zakup Svetog Stefana?

Vladinim aneksima smanjena je i zakupnina i to 30 odsto, a skraćen je i period godine u kojem hotel mora biti otvoren

50 pregleda14 komentar(a)
11.12.2013. 19:10h

Opozicione partije (DF, SNP i Pozitivna) i manja članica vladajuće koalicije najavile su da neće podržati anekse ugovora o zakupu hotela Sveti Stefan, Miločer i Kraljičina plaža kojima gazduje grčka Restis grupa, preko kompanije Adriatic properties.

Anksima, o kojima je juče završena rasprava u Skupštini, zakup je produžen sa 30 na 42 godine. Zakupnina je utvrđena na 1,12 miliona godišnje, što je za 30 odsto manje od prvobitnog iznosa. Zakupac se obavezao da hotel bude otvoren najmanje osam mjeseci godišnje umjesto 11, kako je definisano važećim ugovorom.

Vlada je prihvatila izmjenu uslova zakupa, nakon gotovo jednogodišnje borbe grčkih partnera da ne plate zakup i porez koji se nagomilao na 2,6 miliona. Prijetili su da će tužiti državu Crnu Goru pred arbitražnim sudom u Londonu i tražiti sedam miliona eura jer smatraju da su toliko imali štete zbog spora oko crkve Svetog Aleksandra Nevskog na ostrvu.

Skupštini odbor za zakonodavstvo nije prihvatio anekse ugovora.

U SDP-u su istakli da su protiv ugovora, gdje investitor traži ozbiljne izmjene uslova.

“Razumijemo zahtjeve i podržavamo promjene objektivnih okolnosti, ali da li je fer da solidarno snosimo tu odgovornost. Postavlja se pitanje šta će biti sa zemljištem i hoće li ono preći u trajno vlasništvo zakupca odnosno onih koji budu kupovali vile i stanove”, kazao je poslanik SDP–a, Borisav Banović.

SNP je sumnjičav hoće li investitor ispuniti obaveze, kada to nije radio ni prethodnih pet godina.

“Crkva Aleksandra Nevskog je povećala vrijednost Svetom Stefanu i nema mjesta tvrdnji da su zbog tog spora izgubili novac. Naveli su da nijesu imali potrebnu dokumentaciju pa je potrebno identifikovati krivce na koje investitor ukazuje", naveo je poslanik SNP–a Aleksandar Damjanović, dodajući da Skupština ne može da dijeli odgovrnost Vlade po tom pitanju.

Goran Tuponja (Pozitivna) rekao je da je dokumetacija konfuzna i da se jedan aneks ugovora ne može pravdati drugim, odnosno da za oba važe isti uslovi.

„Vlada daje punu prodrsku da se aneksom promijeni ugovor na štetu države. Loš je argumet da ne želite ići u dugački sudski spor, a ovim pristajete na gore uslove nego što su bili prethodni. Znači, investitor ucjenjuje“, naglasio je Tuponja.

Milutin Đukanović (DF) rekao je da Sveti Stefan ne radi sedam godina, a Vlada se hvali zakupom koji plaća.

„Ako neko nije sposoban od Svetog Stefana da ostvaruje desetine miliona eura dovoljno je rekao sebi. i svojim sposobnostima.Nijedan od rokovan ije ispoštovan. Strateški investitor sa Svetog Stefana je kupio Rudnik uglja u Beranama , a znamo kako je ta investicija prošla. Rudnik ne radi „ kazao je Đukanović.

Njegov kolega Nebojša Medojević kazao je da je dobio informacije iz bezbjednosnih službi da iza Svetog Stefana stoji "premijer Milo Đukanović i biznismen iz Srbije Stanko Subotić, a da je Restis samo paravan"

Željko Aprcović (DPS) je istakao je da je potpuno opravdan razlog za produženje roka zakupa, jer, kako je naveo, investicona aktivnost prevazila ugvoreni nivo investicija

Gvozdenović brani investiciju iako su probijeni svi rokovi

Ministar održivog razvoja i turizma Branimir Gvozdenović kazao je da je investitor uložio mnogo više novca nego što je planirao, te da će to biti dobit države nakon 42 godine kad istekne period zakupa.

„Ako neko ulozi duplo više novca trebate sjesti na sto, a ne odbaciti zahtjeve. Ovaj projekt će biti svjetski brend koji će poboljšati imidž države. Saglasan sam da je bilo dobro da je otvren 2009. ali su postojali objektivni razlozi zašto to nije moglo tada“, kazao je Gvozdenović.

Kako je dodao, zemljište ostaje u državnoj svojini nakon isteka perioda zakupa a raspisan je jedinstveni tender i za Sveti Stefan i za "Kraljicu", zbog čega su identični uslovi koji se mijenjaju aneksima.

„Ne ucjenjuje partner jer imamo dvije strane koje razumiju situaciju. Ovo je kompromis u pregovorima koji su trajali godinu dana“, kazao je Gvozdenović, koji je dodao da je investitor do sada uložio 22 ,5 miliona eura.

On je kazao da će investicija donijeti onve prihod u budžetu i nova zapošljavanja.

Galerija

Aleksandar Damjanović FOTO: Luka Zeković