Gradonačelnik Firence novi lider italijanskih demokrata?

Prethodni lider Pjer Luiđi Berzani morao je da podnese ostavku u jeku političke krize u Italiji posle parlamentarnih izbora u februaru

2 komentar(a)
Mateo Renci, gradonačelnik Firence, Foto: Www.davidicke.com
08.12.2013. 12:49h

Demokratska partija u Italiji danas bira novog lidera, poslije razočaravajućeg rezultata na izborima i ostavke prethodnog lidera Pjera Luidjija Berzanija.

Berzani je morao da podnese ostavku u jeku političke krize u Italiji posle parlamentarnih izbora u februaru i ta stranka je u maju izabrala sindikalnog vodju Guljelma Epifanija za privremenog lidera.

Glavni favorit na današnjim stranačkim izborima je gradonačelnik Firence Mateo Renci (38).

Druga dva kanidata su reformista Djuzepe "Pipo" Chivati (38) i Djani Kuperlo (58), partijski aparatčik za koga se smatra da je udaljeniji od ljevice nego druga dva kandidata.

Prema rezultatima anketa, Renci bi trebalo da osvoji između 56 i 62 odsto glasova, Kuperlo između 28 i 34, a Chivati između šest i 12 odsto, navodi AFP.

Da bi podstakla birače da se odazovu u što većem broju, na današnjim izborima će moći da glasaju i oni koji nijesu članovi Demokratske stranke i dijaspora, a spuštena je i donja starosna granica za birače sa 18 na 16 godina.

Birališta se zatvaraju u 20 časova.