Ambasada SAD obilježava Međunarodni dan borbe protiv korupcije

Bivši američki savezni tužilac Timoti Vestrik održaće predavanje na Pravnom fakultetu u Podgorici

0 komentar(a)
Ambasada SAD, Foto: Boris Pejović
06.12.2013. 16:22h

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Podgorici organizuje niz aktivnosti sljedeće sedmice, kojima će obilježiti 9. decembar, Međunarodni dan borbe protiv korupcije, saopšteno je iz tog diplomatskog predstavništva.

Navodi se da će Ambasada, u saradnji sa lokalnim partnerima, Upravom za antikorupcijsku inicijativu, Američkom privrednom komorom u Crnoj Gori (AmCham), Pravnim fakultetom Univerziteta Crne Gore i Američkim uglom u Podgorici, organizovati aktivnosti s ciljem da utiče na povećanje informisanosti o korupciji i podstakne institucije i društvo da jače djeluju u borbi protiv ovog fenomena.

U ponedjeljak 9. decembra, u 12.00 sati, Timoti Vestrik, bivši američki savezni tužilac, a sada potpredsjednik i menadžer za davanje saglasnosti u banci JP Morgan Chase & Co, održaće predavanje na Pravnom fakultetu u Podgorici.

"On će govoriti o ulozi tužilaca u Sjedinjenim Državama studentima i predstavnicima civilnog društva. Nakon ovog predavanja slijedi forum u Američkom uglu u Podgorici, koji će se održati istog dana sa početkom u 18.00 sati, na kojem će g. Westrick govoriti o tužilačkoj etici pred grupom sudija, tužilaca i predstavnika civilnog društva", precizirali su iz Ambasade.

U utorak 10. decembra, sa početkom u 12.00 sati, u hotelu M Nikic u Podgorici, Ambasada će organizovati konferenciju o integritetu u javnom i privatnom sektoru, kojoj će prisustvovati eksperti iz SAD, kao i lokalni eksperti iz Vlade Crne Gore, nevladinog sektora, Američke privredne komore, Privredne komore Crne Gore, Uprave za antikorupcijsku inicijativu i Komisije za hartije od vrijednosti.

"Na ovom poludnevnom događaju će se govoriti o dostignućima i preostalim izazovima u ovoj oblasti", zaključili su iz Ambasade SAD-a u Podgorici.