Bombaški napad u Jemenu: Ubijeno 52, povrijeđeno 167 ljudi

Među mrtvima u kompleksu Ministarstva odbrane, u okviru kog se nalazi i vojna bolnica, bilo je vojnika i civila, uključujući sedam stranaca

0 komentar(a)
Jemen, Foto: Reuters
06.12.2013. 10:06h

U oružanom napadu militanata na Ministarstvo odbrane u centru glavnog grada Jemena, Sane, ubijeno je 52 ljudi, a povrijeđeno najmanje 167,saopšteno je danas.

U eksploziji automobila bombe, praćenoj napadom naoružanih ljudi, poginulo je sedmoro stranaca, a odgovornost za napad preuzela je lokalna ispostava terorističke mreže Al Kaida.

Napad se dogodio tokom boravka jemenskog ministra odbrane u Vašingtonu, a neimenovani američki zvaničnik rekao je da je nakon napada američka vojska u regionu podigla nivo pripravnosti i da je "potpuno spremna da podrži naše jemenske partnere".

Bombaški napad i oštra razmjena vatre koja je potom uslijedila istakli su sposobnost pobunjenika da iskoriste nestabilnost i slabu bezbjednost Jemena, čak i u sjedištu njegove vojske.

Među mrtvima u kompleksu Ministarstva odbrane, u okviru kog se nalazi i vojna bolnica, bilo je vojnika i civila, uključujući sedam stranaca. Prema podacima Vrhovne bezbjednosne komisije Jemena, tih sedmoro stranaca čine dvoje pomoćnih radnika iz Njemačke, dva doktora iz Vijetnama, dvije medicinske sestre sa Filipina i jedna medicinska sestra iz Indije.

Predstavnik lokalne ispostave Al Kaide, koji se predstavlja kao Al Malahem, jutros je na svom nalogu na društvenoj mreži Tviter preuzeo je odgovornost za napad, tvrdeći da je meta napada bilo Ministarstvo odbrane jer je se u njemu nalaze prostorije u kojima su američki eksperti i uredjaji za kontrolu bespilotnih letjelica. Po njegovim riječima, bezbjednosni centri koje koriste Amerikanci u njihovom ratu su "legitimne mete".