Vlada priznala grešku, državni dug 56,5 odsto BDP-a

U Vladi su izračunali i da bi u slučaju da se naredne godine zaduže 100 miliona za prvu dionicu autoputa, dug narastao na 59,8 odsto

0 komentar(a)
Vlada Crne Gore, Foto: Savo Prelević
06.12.2013. 08:41h

Državni dug na kraju godine iznosiće milijardu i 870 miliona ili 56,5 odsto bruto domaćeg proizvoda, navedeno je u Jesenjoj analizi makroekonomskih kretanja, koja je usvojena, čime je Vlada priznala grešku u procjeni BDP-a za prošlu godinu.

Vlada je ranije koristila svoju prognozu da je BDP na kraju prošle godine iznosio 3,338 milijardi eura, ali je Monstat u septembru izračunao da je on vrijedio 3,148 milijardi.

Vlada je tada navodila da je državni dug 51 odsto BDP-a, a Monstat je izračunao da je bio 54 odsto.

Vlada je sada kao osnovicu za prognoziranje rasta BDP-a za ovu godinu koristila Monstatov podatak za prošlu godinu od 3,148 milijardi, uz rast od 5,2 odsto na osnovu prognoziranog rasta ekonomije od 2,6 odsto i isto tolikog uticaja inflacije (deflator rasta).

Vladin podatak za inflaciju u ovoj godini je tri odsto, međutim Monstat je izračunao da je ona za deset mjeseci iznosila svega 0,5 odsto što može uticati na smanjenje Vladine procjene rasta BDP-a.

Da li je Vlada tačno prognozirala BDP za ovu godinu znaće se tek u septembru naredne kada Monstat objavi zvanične podatke.

Vlada očekuje da naredne godine BDP iznosi 3,516 milijardi na osnovu rasta od 6,2 odsto, 3,6 odsto na osnovu rasta ekonomije i 2,6 odsto na osnovu inflacije.

Tada bi očekivani državni dug od dvije milijarde iznosio 56,92 odsto BDP-a.

U analizi je navedeno da narednih godina državni dug neće preći mastriški kriterijum od 60 odsto, preko koje granice se nalaze rizično zadužene države.

U Vladi su izračunali i da bi u slučaju da se naredne godine zaduže 100 miliona za prvu dionicu autoputa, dug narastao na 59,8 odsto.