Uhapšene 22 osobe zbog sumnje da su organizovale ilegalni prevoz imigranata

Ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević je kazao da na toj akciji rade već nekoliko mjeseci

69 pregleda27 komentar(a)
04.12.2013. 19:07h

Crnogorska policija u saradnji sa Agencijom za nacionalnu bezbjednost i Specijalnim državnim tužiocem u Podgorici na teritoriji Podgorice, Rožaja i Danilovgrada uhapsila je 22 osobe, dok se pet lica potražuje.

Kako je saopšteno iz Uprave policije, u akciji "Ruta", od ukupno 27 osumnjičena, 24 se sumnjiče da su, kao pripadnici dvije međunarodne kriminalne organizacije, počinila krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i nedozvoljen prelaz državne granice i krijumčarenje ljudi, dok se tri lica sumnjiče da su počinila krivično djelo nedozvoljen prelaz državne granice i krijumčarenje ljudi.

TV Vijesti, Svetlana Đokić

Za U.M. (20) kako se navodi se sumnja da je organizator jedne međunarodne kriminalne organizacije. Iz Rožaja su uhapšeni i R. H. (23), R. M. (35) i E. K. (25).

Iz Podgorice uhapšeni su M. Ć. (28), G. L. (42), S. L. (40), B.P. (41), Ž. G. (22) i P.M. (21), kao i A.S. (30) iz Pakistana, M.B. (35) iz Maroka i M. S.K. (28) iz Sudana za koje se sumnja da su članovi te kriminalne organizacije.

Kako se dodaje u saopštenju Uprave policije za D.Đ. (35) iz Podgorice, se sumnja da je organizator druge međunarodne kriminalne organizacije, u kojoj se nalaze i B. V. (38), D. M. (30), D. M. (46), Z.R. (33), N.C. (31), D.B. (50), I.Đ. (24), i D.P. (29) svi iz Podgorice, kao i V.Š. (24) iz Danilovgrada, i A.H. (23) iz Pakistana.

Oni se sumniče da su počinili krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i nedozvoljen prelaz državne granice i krijumčarenje ljudi.

Zbog sumnje da su počinili krivično djelo nedozvoljen prelaz državne granice i krijumčarenje ljudi krivične prijave su podnijete protiv S.D. (38) iz Podgorice, S.A. (33) iz Rožaja i F.D. (28) iz Rožaja.

Svi oni će biti privedeni kod Specijalnog tužioca, dok se za A.S. (30) iz Pakistana, M.B. (35) iz Maroka, M. S.K. (28) iz Sudana, Z.R. (33) iz Podgorice i F.D. (28) iz Rožaja intenzivno traga.

"Tokom višemjesečnih policijskih aktivnosti koje su prethodile izvođenju policijske akcije "Ruta", prikupljene su činjenice koje će biti korišćene kao dokazi u postupku protiv ovih 24 lica, za koja se osnovano sumnja da su organizatori i pripadnici dvije međunarodne kriminalne organizacije, koje su na međunarodnom nivou, na organizovan način, krijumčarili strane državljane – azilante iz Afro – Azijskih zemalja (Maroka, Pakistana, Sirije, Sudana, Alžira, Eritreje, Somalije, Obale Slonovače, Nigerije, Gane, Malija, Avganistana i Bangladeša) preko teritorije Crne Gore i Srbije, radi njihovog daljeg krijumčarenja u zemlje Evropske unije", saopštila je savjetnica za odnose s javnošću Uprave policije Tamare Popović.

Dodaje se da se sumnja da su ove dvije međunarodne kriminalne organizacije, krijumčarena lica – azilante dovodili u Crnu Goru određenom rutom, iz navedenih zemalja u Africi i Azijii, preko teritorija Grčke i Albanije.

"Djelovanjem dvije međunarodne organizovane kriminalne organizacije je, od avgusta 2013. godine do danas, prokrijumčareno više stotina azilanata, na način što su organizatori grupa organizovali, a pripadnici ovih grupa sproveli njihov ilegalni ulazak u Crnu Goru, a potom njihov prihvat, privremeni smještaj i prevoz do tačaka krijumčarenja preko državne granice Crne Gore u Srbiju, koristeći pritom alternativne puteve van graničnih prelaza", kazala je Popović.

Službenici Uprave policije MUP-a Crne Gore su, tokom sprovođenja mjera i radnji u ovoj policijskoj akciji, inicirali kontakt sa službenicima Direkcije policije MUP-a Republike Srbije, sa kojima su ostvarili operativnu saradnju.

Ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević je saoštio da je u Crnoj Gori, do 1. novembra, 3,2 hiljade osoba zatražilo azil, što je duplo više nego prošle godine.

"Zato danas imamo aktivnost Uprave policije, koja je to prepoznala kao problem", dodao je on.

Konjević je rekao da se sa povećanim brojem tražilaca azila suočavaju sve zemlje regiona, uključujući i Crnu Goru, dodajući da se, nažalost, radi o osobama sa područja Sirije i drugih djelova gdje je politička, ekonomska i bezbjednosna situacija takva kakva je.

Prema njegovim riječima, realizuje se cijeli projakat u cilju jačanja saradnje koju treba da imaju granične policije.

Kako je rekao, crnogorska policija i sektor granične policije su se već suočili sa tim stvarima.

"Jer je nemoguće napraviti takvu vrstu organizacije dolaska imigranata, a da ona negdje u matičnoj državi nema neku vrstu potpore".

"Danas smo tu potporu srušili i nadam se da ćemo, u narednom periodu, prepoznajući te probleme i ne bježeći od njih, i dalje raditi i nastaviti da radimo ove stvari, jer to značajno stvara određenu vrstu političkih problema Crnoj Gori, a s druge strane, predstavlja određenu vrstu ekonomskog izdatka, jer je to trošak za svaku državu", rekao je Konjević.

On je pojasnio da postoje standardi na koje se Crna Gora obavezala i da se moraju zaštiti prava svih koji su zatražili azil i da im se mora obezbijediti smještaj i ishrana.

"Tokom decembra ćemo otvoriti prihvatilište za strance i, nadam se, to je u nadležnosti Ministarstva rada i socijalnog staranja, i centar za azilante", saopštio je Konjević.

Upitan o saradnji pograničnih policija Crne Gore i Srbije, Konjević je kazao da je saradnja policija dvije države, ne samo pograničnih, na visokom nivou u poslednjih desetak mjeseci, podsjećajući na nekoliko sprovedenih akcija.

"Kada dolaze ilegalni imigranti, oni ne ostaju u Crnoj Gori, ostaju jedno vrijeme dok se procedura ne završi, a kasnije su prepoznate rute, jednim manjim dijelom je to ruta prema Srbiji", kazao je on.

Konjević je poručio da sve zemlje koje nijesu u Šengenu i Evropskoj uniji čeka dug put obezbjeđivanja granica na adekvatan način.

"Šengen obično dolazi nakon što uđete u Uniju, to je širok spektar tehničke opreme koju treba da posjedujete, obuke koju sektor granične policije treba da prođe i to je nešto što nas u narednih sedam do devet godina očekuje da bi obezbijedili dodatan kvalitet u tom smislu", poručio je on.

Upitan o izvještaju Unutrašnje kontrole u vezi sa sastankom u kampu na Zlatici, Konjević je kazao da je poslednja informacija koju ima da bi tokom ove sedmice, najdalje početkom naredne, izvještaj trebalo da bude urađen.

Konjević je podsjetio da je preuzeo obavezu da izvještaj dostavi na razmatranje skupštinskom Odboru za bezbjednost.

"A svakako ću dostaviti i predsjedniku države, imajući u vidu da je njegov savjetnik bio organizator tog skupa, mimo znanja ministra unutrašnjih poslova i internih procedura koje imamo u Ministarstvu, na dalje postupanje koje je u nadležnosti predsjednika", kazao je on.

Konjević je rekao da do tada ne bi govorio o detaljima, jer će javnost biti poznata sa izvještajem, preporukama ili zaključkom.

Galerija