Rusija visoko rangirana na ljestvici korupcije

Indeks percepcije korupcije mjeri se na skali od nula do 100, a što je indeks niži zemlja se smatra korumpiranijom.

0 komentar(a)
Rusija, korupcija, Foto: Barentsobserver.com
03.12.2013. 12:59h

Po podacima iz novog izvještaja Transparensi internešenla (TI) Rusija se i dalje nalazi među visoko korumpiranim zemljama svijeta, na 127. od ukupno 177 mjesta, u društvu Nikaragve, Malija i Pakistana. U izvještaju TI za 2013. godinu navodi se da Rusija ima 28 poena, koliko je imala i 2012. godine.

Indeks percepcije korupcije mjeri se na skali od nula do 100, a što je indeks niži zemlja se smatra korumpiranijom. Transparensi Rusija je saopštila da niski rezultati Rusije pokazuju da se "zaglavila u donjem delu spiska", što ne doprinosi investicionoj privlačnosti i povjerenju građana u vlast.

"Stvara se utisak da su kao prioritet u borbi protiv korupcije izabrane najveće afere, koje se u sudskom smislu sa velikom teškoćom dovode do kraja. Burna otkrivanja slučajeva korupcije ispred TV kamera, jedna za drugim postaju procesi koji se otežu i koji se često završavaju ničim", navodi se u saopstenju Transarensi Rusija. Istovremeno, dodaje ta organizacija, odvija se proces gubljenja nedavnih dostignuća u sferi transparentnosti rada državnih organa i kompanija.

"Fragmentarne mjere ne dovode i nijesu sposobne da dovedu do sistemskog poboljšanja", zaključuje Transparensi Rusija.

Na ovogodišnjoj listi TI, od zemalja bivšeg Sovjetskog Saveza, manje korumpirane od Rusije su Gruzija (49 poena), Jermenija (36), Moldavija sa 35, a lošije stoje Kazahstan (26) i Ukrajina (25). Najteža situacija sa korupcijom na tom prostoru je u Turkmenistanu i Uzbekistanu, u kojima je ovogodišnji indeks percpecije korupcije 17.

Prema ovogdišnjem izvještaju, najmanje korumpirane zemlje svijeta su skandinavske zemlje, zatim Novi Zeland, Singapur, Švajcarska, Holandija, Australija i Kanada, a medju najkorumpiranijim su zemlje poput Somalije, Avganistana, Južne Koreje, Libije, Iraka i Sirije.