Poznata praksa: Šef biroa vrijeđa, Vlada ćuti

Kusovac je na Tviteru i Fejsbuku nazvao NVO sektor “gadovima, moronima i lopovima”. Bivši glavni urednik “Pobjede” je dodao da ne misli na sve NVO

229 pregleda0 komentar(a)
Srđan Kusovac, Foto: Zoran Đurić
03.12.2013. 19:54h

Predstavnici nevladinih organizacija tražili su od Vlade Crne Gore da se ogradi od ocjena savjetnika premijera i šefa Vladinog Biroa za komunikacije Srđana Kusovca koji je taj sektor nazvao “gadovima, moronima i lopovima”.

Predstavnici Centra za građansko obrazovanje (CGO), Građanske alijance (GA), Instituta alternativa(IA) i Evropskog pokreta u Crnoj Gori pozvali su premijera Mila Đukanovića da kazni savjetnika zbog uvreda na račun nevladinih organizacija.

Kusovac je na Tviteru i Fejsbuku nazvao NVO sektor “gadovima, moronima i lopovima”. Bivši glavni urednik “Pobjede” je dodao da ne misli na sve NVO.

Direktor Građanske alijanse Boris Raonić smatra da se takvi istupi državnih zvaničnika moraju sankcionisati, kako se ne bi stekao utisak da se radi o zvaničnom stavu države

“Ove tzv. NGO danas (sa par izuzetaka) pozicioniraju sebe kao nekada Politbiro KP u furci sopstvene misije. A zapravo moroni, lopovi, gadovi”, napisao je premijerov savjetnik za odnose sa javnošću.

Direktorka Centra za građansko obrazovanje Daliborka Uljarević smatra da izjava premijerovog savjetnika dodatno kvari ionako lošu klimu za rad kritički orijentisanih NVO i medija. Optužbama na račun kritičara, prema njenom mišljenju, Kusovac nastavlja tamo gdje je premijer stao u obračunu sa neistomišljenicima.

“Teško se oteti utisku da su upravo zlonamjerni komentari, primitivne kvalifikacije i rječnik svojstven ulici bili dio kriterijuma za postavljenje nekadašnjeg urednika “Pobjede” na mjesto šefa Biroa za odnose sa javnošću. To je i logično u zemlji u kojoj premijer poslanika naziva “bitangom”, a pokušaje Skupštine da radi svoj posao označava “parlamentarnom diktaturom”, a medije koji na kritički način prate njegov rad zove medijskom mafijom”, smatra ona.

Bivši urednik “Pobjede” će ostati upamćen kao novinar koji nije imao zadrške u odbrani režima koristeći svaku priliku i mogućnost, psujući i lično vrijeđajući protivnike i kritičare režima. Objavljivanje psovki, namještanje foto i reporterskih sačekuša kritičarima režima, plasiranje ljekarskih dijagnoza javnih ličnosti, bili su normalna pojava u Kusovčevom novinarstvu.

Uljarević smatra da bi Kusovac zbog sporne izjave trebalo da bude smijenjen, navodeći da bi takav potez bio mjerljiv pokazatelj Vladine retoričke posvećenosti saradnji sa NVO sektorom.

Iz premijerovog kabineta “Vijestima” juče nije odgovoreno da li će Kusovac zbog sporne izjave biti pozvan na odgovornost, kao i da li će njegov istup ugroziti Vladinu politiku saradnje sa civilnim sektorom. Premijerov savjetnik za odnose sa javnošću juče nije odgovorio koje nevladine organizacije ne ubraja u “morone, lopove i gadove”.

Direktor Građanske alijanse Boris Raonić smatra da se takvi istupi državnih zvaničnika moraju sankcionisati, kako se ne bi stekao utisak da se radi o zvaničnom stavu države.

“Neprihvatljivo je i skandalozno da predstavnik Vlade, i to onaj zadužen za zvaničnu komunikaciju, ovako doživljava i kvalifikuje glavne pokretače i garante demokratije i organizacija koje, svidjelo mu se to ili ne, rade na stvarima koje razotkrivaju, opominju, pokreću i kontrolišu”, kazao je Raonić, navodeći da je Kusovčeva izjava najteža koju je u Crnoj Gori iznio bilo koji državni zvaničnik.

“U civilnom sektoru ima dobrih i loših ljudi, kao i u cijelom društvu, ali javni službenici ni pod kakvim okolnostima ne smiju iznoristi ovakve uvrijedljive kvalifikacije. Posebno brine što su ovakve kvalifikacije došle sa adrese koja bi morala imati naročiti konstruktivan odnos prema svim angažovanim društvenim subjektima”, ocjenio je Momčilo Radulović iz Evropskog pokreta u Crnoj Gori.

Iz MANS-a nijesu željeli da komentarišu uvrede Kusovca na račun NVO sektora, dok Milica Kovačević iz CDT nije odgovorila na sms poruke.

Sljedeći su ministri iz SDP

Predsjednik Upravnog odbora Instituta Alternativa Stevo Muk smatra da Kusovca treba smijeniti na prvoj sjednici Vlade, iako ne očekuje da Đukanovićev kabinet to i uradi. Ističući da je žalosno da vladin prvi čovjek za odnose sa javnošću na takav način govori o civilnom sektoru, Muk ističe da je Kusovac i u Vladi nastavio sa rečnikom kojim je uređivao “Pobjedu” i kojim se “koristi i njegov šef”.

“U demokratskom društvu Vlada bi ga na prvoj sjednici razriješila dužnosti. Ova Vlada će ovo oćutati, pa čak i ministri iz Socijaldemokratske partije (SDP) iako znaju da su kod istog tog Kusovca oni sljedeći na redu. Fejsbuk je sjajna stvar za okrivanje stvarnog duha i svijesti naših političara i državnih službenika”, smatra Muk.