Vučinićeva partija u plusu 18 hiljada eura

2.300 eura je Radnička partija potrošila za pomoć i sponzorstva. Novac uplaćivan za liječenje, a sponzorstva isplaćena za usavršavanje stranog jezika i izdavanje knjige

152 pregleda3 komentar(a)
Janko Vučinić, Foto: Filip Roganović
01.08.2018. 14:36h

Radnička partija završila je prošlu godinu u plusu gotovo 18.000 eura, stoji u nalazu Državne revizorske institucije (DRI).

Revizori su partiji Janka Vučinića dali pozitivno mišljenje na godišnji finansijski izvještaj za 2017. i pozitivno mišljenje sa skretanjem pažnje na reviziju pravilnosti. Skretanje pažnje odnosi se na odluku Radničke partije da na račun Demokratskog fronta uplati 2.500 eura u godini parlamentarnih izbora.

“Prenos sredstava je izvršen shodno odluci predsjednika partije. Revizijom je utvrđeno da su sredstva uplaćena 7. februara 2017. nakon proglašenja konačnih rezultata izbora, pa se konstatuje da su sredstva uplaćena suprotno odredbama zakona”, utvrdili su revizori.

U izvještaju DRI se konstatuje da je Radnička partija trebalo sa više lica da sklapa ugovore o radu, a ne o djelu. Vučinićeva partija je imala više od 52.600 prihoda, a stranački troškovi su iznosili nepunih 35.000 eura. Navodi se da se prihodi se odnose na finansiranje redovnog rada partije od nepunih 48.000 i finasiranje rada u poslaničkom klubu od 4.650 eura.

Od gotovo 35.000 eura troškova, gotovo polovina je potrošena na službena putovanja. U izvještaju se navodi da je za putovanja dato 14.730, od čega na dnevnice 13.500 eura a ostalo na upotrebu spostvenog vozila u službene svrhe.

Za pomoć i sponzorstva potrošeno je 2.300, a 520 eura na novčanu kaznu po rješenju Suda za prekršaje. Pomoći su, navodi se, isplaćene za liječenje i osobe u stanju socijalnih potreba, dok su troškovi sponzorstva isplaćeni za usavršavanje stranog jezika i izdavanje knjige. Isplate su izvršene u iznosu od 100 do 200 eura.

U Senatu DRI tvrde da ASK pogrešno tumači zakon

Iz DRI su poručili da ASK pogrešno tumači Zakon o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja.

“Tumačenje Zakona od strane ASK dovodi u pravnu zabludu političke subjekte, a DRI otežava rad i sprovođenje postupaka kod subjekata revizije,” stoji u saopštenju sa jučerašnje sjednice Senata DRI i ističe da će zbog toga u septembru imati sastanak sa čelnicima ASK i o tome informisati Kolegijum predsjednika Skupštne.

Iz građanskog pokreta URA tvrde da članovi Senata DRI “tendenciozno tumače određene propise sa ciljem diskreditacije protivnika Demokratske partije socijalista”.

“Očekujemo da nadležne državne institucije insistiraju na izmjenama i dopunama prije svega Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja kako bi se izbjegla trenutna praksa da DRI i Agencija za sprečavanje korupcije o istim pravnim situacijama i dilemama ne daju oprečna tumačenja, odnosno da drugačije ne tumače iste norme Zakona”, tvrde oni.