Lideri albanskih partija vole i Đukanovića i Abazovića

Cungu, čija stranka ima poslanika u parlamentu, je ocijenio da svi u Skupštini predstavljaju birače i da ne bi trebalo da ispoljavaju svoj ego

91 pregleda0 komentar(a)
Nazif Cungu, Foto: Boris Pejović
27.11.2013. 17:39h

Lider Force i gradonačelnik Ulcinja Nazif Cungu osudio je incident u Skupštini kada je premijer Milo Đukanović nazvao “bitangom” poslanika Pozitivne Crne Gore Dritana Abazovića, ističući da takvi događaji ne idu u prilog unapređenju demokratskih procesa.

Poslanici Pozitivne tražili su od Kolegijuma predsjednika Skupštine Crne Gore da “oštro osudi” istup Đukanovića kada je na premijerskom satu Abazovića nazvao “budalom i bitangom” i pozivao ga na obračun, a za tu partiju kazao da je predstavnik mafije. Iza te inicijative stali su samo poslanici opozicije, dok je Socijaldemokratskoj partiji i Bošnjačkoj stranci, čiji članovi nijesu bili prisutni na Kolegijumu, ostavljeno da se o tome izjasne do naredne sjednice tog parlamentarnog tijela.

Predstavnica kluba manjinskih stranaka Ljerka Dragićević tada je kazala da će se izjasniti nakon konsultacije sa predstavnicima albanskih stranaka i Liberalne partije.

Cungu, čija stranka ima poslanika u parlamentu, je ocijenio da svi u Skupštini predstavljaju birače i da ne bi trebalo da ispoljavaju svoj ego.

“Na optužbe da je neko povezan sa mafijom, moraju reagovati državni organi, a sa druge strane, predstavnici naznačenog političkog subjekta, moraju da se brane od takvih teških optužbi”, kazao je Cungu, navodeći da u parlamentu treba uvesti nove standarde, koji podrazumijevaju dostojanstveno ponašanje i iznošenje argumenta i dokaza, a ne lične napade. “Ovaj incident ne ide u prilog smirivanju strasti u Crnoj Gori i unapređenju demokratskih procesa”.

Njegov partijski kolega i poslanik Genci Nimanbegu kazao je da je nakon incidenta nazvao Abazovića i dao mu podršku. Nimanbegu je podsjetio da je i sam premijer priznao da je reakcija bila neodmjerena time što je javnosti i poslanicima uputio izvinjenje.

“U Forci nijesmo posebno razmatrali da treba zauzeti neki stav povodom ovog pitanja”, kazao je on.

Đeka: Đukanović nervozno reagovao

Poslanik Demokratske partije Fatmir Đeka ocijenio je da incident treba posmatrati isključivo iz parlamentarnog ugla.

“Jedan poslanik je zloupotijebio poslovnik, a premijer je nepotrebno nervozno reagovao. Sve je to u opsegu evropskog parlamentarizma i demokratije”, ocijenio je Đeka.

Poslanici Pozitivne nijesu zloupotrijebili poslovnik.

Predsjednik NVO Društvo prijatelja starog grada Ismet Karamanaga poručio je partijama da ubuduće ne zloupotrebljavaju njegovo i ime NVO čiji je on predsjednik.

Karamanaga je prvi Ulcinjanin koji je osudio incident, nakon čega ga je tamošnji DF pozvao da isključi Đukanovića iz njegove NVO.

“Prozivanje da iz Društva izopštimo našeg počasnog člana krajnje je uvredljivo, jer kao što nam govori i ime, mi smo tu svi prijatelji Starog grada. Takođe, krajnje je neozbiljno da gospoda iz DF zloupotrebljavaju izjavu koja je data da smiri uzavrele strasti nastale nakon nemilog incidenta u parlamentu, ako znamo da nikad niko od njih nije pomenuo Stari grad, a kamoli se založio da se neke stvari u njemu dovedu u red”, kazao je Karamanaga i podsjetio da je premijer, za razliku od svih njih, dao punu podršku Društvu na putu ka UNESCO-u.