Očekivan ishod: DPS i BS formirali vlast u Petnjici

”Zahtjevi BS, koji nijesu uvaženi prvi put, sada su svi prihvaćeni. Neko iz BS-a će biti predsjednik Skupštine opštine"

106 pregleda93 komentar(a)
24.11.2013. 19:07h

U najmlađoj crnogorskoj opštini Petnjici je formirana lokalna vlast, nakon što su u popodnevnim satima Demokratska partija socijalista i Bošnjačka stranka potpisale koalicioni sporazum.

Predsjednik opštinskog odbora Bošnjačke stranke u ovom gradu Adnan Muhović rekao je da je ta stranka u pregovorima uspjela da se izbori za sve što je tražila kao ustupak za pravljenje koalicije sa DPS-om.

"Dobili smo mjesto predsjednika skupštine i skupštinsku službu. Pripala su nam, između ostalog, rukovodeća mjesta u službi zaštite i spasavanja i preduzeću vodovod. Sve u svemu, Bošnjačka stranka će u vlasti participirati sa trideset odsto“, rekao je Muhović.

On je dodao da su time ispunjena sva opčekivanja ove stranke kada su bili u pitanju njeni zahtjevi za sklapanje koalicija na lokalnom nivou u Petnjici.

Predsjednik Opštinskog odbora BS u subotu je "Vijestima" rekao da je dogovor o kolaiciji sa Demokartskom partijom socijalista na pomolu, i da bi to moglo da se dogodi već u nedjelju.

Muhović je u izbornoj noći, odmah nakon objavljivanja preliminarnih rezultata, rekao da je zadovoljan time što će njegova stranka biti tas na vagi i „jednu od dvije velike stranke, DPS ili SDP, poslati u opoziciju“.

„Eto, desilo se da smo u opoziciju poslali Socijaldemokratsku partiju, sa kojom smo takođe imali korektne pregovore o saradnji, ali šta da se radi. Drago mi je da će Bošnjačka stranka biti dio prve lokalne vlasti u Petnjici nakon povratka statusa opštine, poslije više od šest decenija“, kazao je Muhović.

Demokarstka partija socijalsita je pobijedila na lokalnim izborima u Petnjici, ali nije osvojila apsolutnu većinu, tako da nije mogla sama da formira vlast. Od trideset jednog odborničkog mjesta, ova partija je osvojila petnaest. Iza nje po snazi je Socijaldemokratska partija sa jedanaest osvojenih odborničkih mjesta. Četiri odbornika u budućem parlementu imaće Bošnjačka stranka, dok se Socijalistička narodna partija izborila za jedno mjesto u budućem lokalnom parlamentu.

Da će ove dvije stranke biti vlast u Petnjici, moglo se zaključiti odmah po objavljivanju rezultata glasanja, kada su predsjednici opštinskih odbora DPS-a i BS-a, Samir Agović i Adnan Muhović viđeni u izbornoj noći kako se rukuju i čestitaju jedan drugom na ulici.

Galerija

Adnan Muhović, Samir Agović FOTO: Tufik Softić