Svjetski dan filozofije obilježen na nikšićkom Fakultetu

"To je neka zlosutna dijagnoza koja se najavljuje u mnogim savremenim mišljenim“, objasnio je Laušević

163 pregleda0 komentar(a)
22.11.2013. 09:20h

Povodom svjetskog dana filozofije, na Filozofskom Faklultetu u Nikšiću juče je održana tribina pod nazivom “Odgovornosti filozofije u savremenom svijetu“.

Šef odjseka, prof. dr Savo Laušević, kazao je da je moderno doba izvršilo pravu transformaciju u svim sferama života, ekonomiji, politici, nauci, informatici, životu uopšte, da je došlo do lomljenja ključnih viđenja čovjeka i svijeta zbog čega su se novi problemi postavili pred samo mišljenje.

“Kako Hajdeger piše u jednom tekstu, moderna nauka ne misli, ona istražuje. Zato je potreban taj napor mišljena koji brine za cjelinu, da li će nakon jedne, kako je kazao, političke kontrole modernog čovječanstva, moderni čovjek ostati čovjek, ili ulazi u jednu posthumanu sferu nestajanja čovjeka. To je neka zlosutna dijagnoza koja se najavljuje u mnogim savremenim mišljenim“, objasnio je Laušević.

Tu se, kako je kazao Laušević, postavlja pitanje odogovrnosti ne samo pred filozofiju, nego pred svakog mislećeg čovjeka. On dodaje da je filozofija danas marginalizovana, potisnuta drugim vrstama znanja koja su pragmatična, ali iza koji se postavlja jedno ključno pitanje, a to je pitanje etičke odgovornosti u svim sferma života.

“To bi danas filozofiju moglo da stavi na prvo mjesto, čak i umjetnost ima tu odgovornost. Da kada se čovjek pogleda u ogledalo vidi ko je, šta čini, gdje ide, šta ga očekuje“, kazao je Laušević. On tu nalazi i zamjerku našem sistemu koji sve više potiskuje filozofiju ili logiku u korist nekih pragmatičnijih znanja, što, kako je istakao, ne bi smjelo da se dešava.

“Kako se danas recimo može zamisliti neka informatika bez logike, a logika je filozofska disciplina. Kako bez estetike, zamisliti neko tehničko oblikovanje proizvoda, njihovu prijemčivost za tržište ili kako uspostaviti odnose među ljudima bez etike. Ovo je čist pokazatelj da filozofija nije neka nepraktična stvar, zapravo ona može da bude vrlo prkatična i primjenjiva“, zaključio je Laušević.

Galerija