Upozorenje barskim vlastima: Odmah vratite đacima novac

"Kvalitet i uslovi obrazovanja... nisu pitanje kojim se treba baviti u susret bilo kojim izborima, niti prilikom usvajanja završnog računa za prošlu ili budžeta za sljedeću godinu"

0 komentar(a)
21.11.2013. 18:57h

U polemiku oko činjenice da se u Baru iz lokalne kase ne plaća prevoz samo đacima OŠ “Mrkojevići”, uključio se juče i član Predsjedništva SDP i odbornik te partije u Skupštini opštine Bar Damir Rašketić.

On je istakao da je bio inicijator i predlagač Zaključaka Odbora za finansije i privredu barske Skupštine opštine od 18. decembra 2012. “koji su imali nepodijeljenu podršku svih članova Odbora”, a kojima je predviđeno obezbjeđenje novca za pokriće tih troškova tokom 2013.

“Naša djeca nijesu interes bilo koje političke partije, već interes i budućnost svih nas. Skupština opštine Bar je već zauzela jasan stav oko ovoga i očekujem da izvršna vlast u lokalnoj samoupravi ispuni ono što je u obavezi"
“Kvalitet i uslovi obrazovanja na teritoriji neke lokalne samouprave nisu pitanje kojim se treba baviti u susret bilo kojim izborima, niti prilikom usvajanja završnog računa za prošlu ili budžeta za sljedeću godinu, već nešto što mora biti stalni prioritet svake odgovorne vlasti. Pomenuti Zaključak je na snazi od prošlog decembra, pa čudi da do danas nije realizovan, tim prije što je bio rezultat jedinstvenog stava svih odbornika u Skupštini opštine Bar”, rekao je Rašketić “Vijestima”.

Ističući da ne želi da ulazi u razloge ovakvog stanja i ocjenu da li je tu odgovornost na izvršnim organima lokalne samouprave ili menadžmentu u OŠ "Mrkojevići", Rašketić je dodao da zahtijeva da se predviđeni novac “u najkraćem roku realizuje za cijelu 2013. i pripadajuća sredstva refundiraju roditeljima”.

“Naša djeca nijesu interes bilo koje političke partije, već interes i budućnost svih nas. Skupština opštine Bar je već zauzela jasan stav oko ovoga i očekujem da izvršna vlast u lokalnoj samoupravi ispuni ono što je u obavezi. Time se čuva dignitet barske Skupštine i svih odbornika pojedinačno, posebno imajući u vidu da su u Izvještaju o planiranim i izvršenim rashodima od 1. januara do 30. septembra 2013. prikazana značajna prekoračenja u odnosu na plan na poziciji 431 -Transferi institucijama, pojedincima, javnom i nevladinom sektoru-sa koje je inače ova obaveza trebala biti izvršena-ukazao je Rašketić. On je zaključio da će u Skupštini opštine Bar insistirati da se i u budžetu za 2014. opredijeli novac za besplatan prevoz učenika na teritoriji cijele opštine, “kao i za nagrade i stipendije za najbolje učenike na nivou osnovnog i srednjeg obrazovanja”.